Izvor: Politika, 28.Jan.2015, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka agenta koji je „srušio Miloševića”

Ovo nije prvi put da se ime Frenka Arčibalda vezuje za svrgavanje režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000.

Američki informativni sajt „Dejli bist” javio je da je jedan od direktora CIA podneo ostavku, što srpskoj javnosti možda i ne bi bilo toliko zanimljivo da isti portal ne piše da je reč o agentu koji je predvodio tajnu operaciju rušenja s vlasti Slobodana Miloševića.

Frenk Arčibald napušta mesto direktora Nacionalne tajne službe u okviru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << CIA jer se ne slaže sa reorganizacijom u agenciji. Poznato je da je u Pakistanu bio šef američkih agenata koji su tragali za Osamom bin Ladenom, posle čega je vođa Al Kaide pronađen i likvidiran. Pišući o vezama ovog obaveštajca i Srbije, „Dejli bist” se poziva na AP kao na izvor, tvrdeći da je upravo ova novinska agencija označila Arčibalda kao mozak operacije svrgavanja Miloševića 2000. godine.

Ovo nije prvi put da zapadni mediji petooktobarske promene dovede u vezu upravo sa ovim američkim bezbednjakom. Britanski „Dejli mejl” je, kada je Arčibald dolazio na čelo pomenute službe, javljao da je reč o čoveku za koga pojedini bivši američki zvaničnici tvrde da je osmislio i organizovao Miloševićev odlazak. Hrvatski „Jutarnji list” sada saznaje da je Arčibald upravljao ovom operacijom iz kancelarije CIA za jugoistočnu i srednju Evropu u Budimpešti i da je navodno sarađivao sa srpskim opozicionim liderima Zoranom Đinđićem i Vojislavom Koštunicom kao i sa pokretom „Otpor”.

Posle odbijanja režima da prizna pobedu kandidata opozicije Vojislava Koštunice na izborima za predsednika SRJ, opozicija i „Otpor” organizovali su velike demonstracije koje su kulminirale 5. oktobra, kada je Milošević bio prinuđen da prizna izborni poraz i povuče se. Hrvatski dnevnik piše, ne pozivajući se na izvor, da je upravo akcija uklanjanja Miloševića u CIA „dobila epitet uspešne miroljubive tajne operacije koja može da posluži kao primer, ali i model za slična delovanja protiv autokratskih vođa u malim zemljama”. 

J. S.

objavljeno: 28.01.2015.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.