Objavljena knjiga „Masoni u Srbiji” Marka Lopušine

Izvor: Politika, 07.Sep.2010, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljena knjiga „Masoni u Srbiji” Marka Lopušine

BEOGRAD - Poznati srpski publicista Marko Lopušina, koji se hvata u koštac sa kontroverznim i neistraženim temama, objavio je knjigu „Masoni u Srbiji” kod izdavačke kuće „Knjiga komerc” iz Beograda.

Lopušina je ove godine već objavio dve značajne publicističke knjige „Srbi u SAD i „CIA u Srbiji”, a nova donosi pregled srpske masonerije za proteklih 100 godina, kao i podatke o slobodnim zidarima danas i na kojim se funkcijama nalaze. Lopušina piše da ih nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mnogo (2.000), ali su bratski posvađani, a našoj zemlji ima ih u državnim službama preko 50, od koji je većina u Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu kulture Povodom pojave njegove knjige o masonima Lopušina je obavestio medije o najnovijim zbivanjima na masonskoj sceni, da je u Banjaluci „počela sa punim radom nova masonska organizacija pod zaštitim Velike nacionalne lože Srbije iz Beograda”.

Svečani čin je obavljen pred pedesetak članova Bratstva slobodnih zidara iz Srbije i Republike Srpske.

Posle lože „Svitanje” u Bijeljini, to je druga novoformirana loža ove organizacije u Republici Srpskoj. Pre toga je ova masonska loža otvorila i svoju radionicu slobodnih zidara „Timakum” u Knjaževcu.

U međuvremenu, kako javlja Lopušina „regularna Velika loža Srbije je u Beogradu formirala tri nove masonske lože „Svetinja”, „Evropa” i „Mudrost i vera”. Među gostima su bili i slobodni zidari iz Engleske, Nemačke, Slovenije i Crne Gore.

Tako se samo za četiri meseca u Srbiji otvorilo šest novih masonskih loža, što se nikada pre nije dogodilo”.

Prema autorovom tumačenju „poslednjih godina zbog nagle popularizacije masonerije i spuštanja kriterijuma za članstvo, došlo je do porasta broja slobodnih zidara u Srbiji koji deluju u okviru 60 radionica.

Najviše radionica ima Regularna velika loža Srbije - 29, potom Ujedinjene velike lože Srbije - 17, Velika nacionalna loža Srbije - 11 i Veliki orijent - tri lože”.

Lopušina je podatke dobio od Dragutina Zagorca, masona 33. reda, počasnog Grand komandera francuske lože i majstora Ujedinjene velike lože Srbije.

Prema podacima Zagorca, najviše masona u Srbiji ima u Beogradu, oko 1.300, zatim u Novom Sadu, Nišu, Subotici, Kruševcu, Šapcu, Bijeljini i Novom Pazaru. Srpskih masona najviše ima u poslovnom svetu, zatim u zdravstvu, na univerzitetima i u politici, ali njihova imena nije dozvoljeno da se javno iznose, piše Lopušina.

On podseća da je „srpska masonerija u prošlom veku u svojim redovima imala jednog vožda, dva vladara, četiri kralja, osam vladika, dvadesetak ministara i mnoštvo intelektualaca i umetnika, a da je u Vladi Srbije za vreme DOS-a bilo desetak masona u ministarskim kabinetima. Knjiga je objavljena pred centralnu proslavu jednog veka od osnivanja Velike masonske lože Kraljevine Jugoslavije, i u to „vreme masoni su imali imovinu vrednu 150 miliona evra, koja od 1945. nije u bila posedu slobodnih zidara Srbije, jer su je Titovi komunista konfiskovali”, tvrdi Lopušina.

Tanjug

objavljeno: 07/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.