Nemačka znala gde je Ajhman

Izvor: B92, 08.Jan.2011, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka znala gde je Ajhman

Berlin -- Nemačka obaveštajna služba BND je znala početkom 1952. da se nacistički lider koji je režirao holokaust Adolf Ajhman krio u Buenos Ajresu, piše list "Bild".

Nemački list "Bild" piše da je dobio na uvid dokument BND iz 1952. godine u kojem se navodi da postoje uveravanja da Ajhman živi u Argentini.

Izveštaj nemačkog "Bilda" dolazi nakon što su SAD 2006. godine saopštile da je američka obaveštajna služba CIA obavestila BND 1958. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Ajhman "živi u Argentini od 1952. godine".

List je dokumenta dobio putem sudskog spora u kom je tražio da se obelodane Ajhmanovi dosijei. BND nije komentarisao pisanje "Bilda".

Ajhman je obešen posle suđenja u Jerusalimu 1962. godine, dve godine nakon što su ga izraelski agenti oteli u Argentini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.