Ne želimo da učestvujemo u sukobu koji je organizovala CIA

Izvor: B92, 11.Dec.2022, 00:48

"Ne želimo da učestvujemo u sukobu koji je organizovala CIA"

Nekoliko stotina ljudi izašlo je na protest u Beču zahtevajući od austrijskih vlasti da preispitaju odluku o uvođenju sankcija protiv Rusije.

Demonstranti zahtevaju od vlasti da sačuvaju neutralnost zemlje i povećaju napore u borbi protiv ilegalne migracije.

Organizatori protesta pozvali su rukovodstvo zemlje da što pre uloži napore kako bi se organizovali mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine u cilju okončanja oružanog sukoba.

Učesnici u demonstracijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nosili su austrijske i ruske zastave, kao i plakate sa natpisima „Umesto sankcija – jeftina struja, gorivo i hrana“.

Na demonstracijama je bio prisutan i bivši vicekancelar Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe koji se obratio okupljenima. Po njegovim rečima, trenutni sukob u Ukrajini „ima svoju predistoriju koja se sada potpuno zataškava“. Štrahe je podsetio na 2014. godinu kada se, po njegovim rečima, u Ukrajini dogodila „revolucija, državni udar, u čijoj je organizaciji aktivno učestvovala američka CIA“.

"Bilo je to zauzimanje vlasti koje se ne može opravdati sa demokratske tačke gledišta. Usled toga izbio je građanski rat tokom kojeg je na istoku Ukrajine, u Donjecku, Lugansku, brutalno ubijeno više od 10.000 ljudi", podsetio je Štrahe.

Kako kaže, „taj žestoki sukob sa desetinama hiljada žrtava se nastavlja“.

"Mi to ne želimo. Mi, Austrijanci, kao neutralna zemlja, želimo da naši političari ponovo primenjuju neutralnost. To se, nažalost, ne dešava. Vidimo kako neke stranke u Austriji čak i sanjaju, prvi put nakon mnogo godina, da Austrija postane članica NATO-a, a mnogi to potajno podržavaju. To se ne može ignorisati" poručio je on.

Posle početka ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini, zapadne zemlje su povećale sankcioni pritisak na Moskvu, ali je to izazvalo rast cena goriva i rekordnu inflaciju u SAD i Evropi. Kako je rekao predsednik Rusije Vladimir Putin, politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, ali su sankcije zadale težak udarac globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i njihovih saveznika je da pogoršaju živote miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.