Mučenje u zatvorima

Izvor: S media, 24.Avg.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mučenje u zatvorima

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) sutra će objaviti izveštaj sa novim detaljima zlostavljanja zatvorenika u svojim tajnim zatvorima tokom proteklih nekoliko godina.

Izveštaj koji će objaviti generalni inspektor agencije krajnje je kritičan prema načinu i metodama korišćenim na saslušanjima, među kojima su i simulacija davljenja vodom i lažno likvidiranje zatvorenika.

Izveštaj je završen >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 2004, ali je sve do sada bio držan u tajnosti, a obelodanjuje se isključivo zahvaljujući pravosudnoj akciji Američke unije za građanske slobode, preneo je Glas Amerike.

U izveštaju se opisuje i tretman Abd al Rahima al-Naširija, jednog od vođa Al-kaide optuženog za napad na američki razarač "Kol" 2000. godine u Jemenu.

Agenti koji su ga saslušavali su mu pretili revolverima i električnim burgijama, a tretman koji zatvorenika navodi na pomisao da mu je život neposredno ugrožen, smatra se mučenjem i prema američkim zakonima je zabranjen.

Naširi je bio i jedan od tri zarobljenika CIA, koji su bili podvrgavani simuliranom davljenju vodom.

Ovaj metod saslušavanja odobrio je 2002. godine Sekretarijat za pravosuđe, ali predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama i sekretar za pravosuđe Erik Holder proglasili su ga mučenjem i zabranili.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.