Izvor: RTS, 12.Sep.2020, 12:40

Maduro: Bivši američki marinac pronađen kako špijunira naftne rafinerije u Venecueli

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro tvrdi da je američki špijun primećen kako nadgleda dve naftne rafinerije u severozapadnoj venecuelanskoj državi Falkon. Kaže da je muškarac marinac koji je radio za CIA u Iraku.
U televizijskom obraćanju Maduro je rekao da je špijun pronađen u četvrtak ove sedmice s oružjem i velikim količinama gotovine u blizini rafinerija Amuay i Kardon. On je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dodao da je taj čovek služio kao marinac u bazama CIA-e u Iraku. Dodatne detalje nije otkrivao, prenosi Raša Tudej. 

Maduro je dodao da je naredio pojačano obezbeđenje u svim venecuelanskim rafinerijama nakon zarobljavanja špijuna. Ranije je, rekao je, državno naftno ministarstvo otkrilo i osujetilo plan "da se izazove eksplozija" u rafineriji El Palito u Karabobu, zapadno od Karakasa.
Maduro je optužio SAD da vode ekonomski rat protiv Venecuele, pokušavajući da unište naftnu industriju zemlje. "Dostigli su nivo ludila", rekao je on.
Vašington je optužio Madura da je "diktator" i prepoznao opozicionog političara Huana Gvaida kao "privremenog predsednika" još u januaru 2019. Međutim, uprkos podršci SAD-a i većine latinoameričkih država, Gvaido nije uspeo u ponovljenim pokušajima da preuzme vlast u Karakasu.
Maduro je takođe rekao da su venecuelanske vlasti nedavno sprečile eksploziju u rafineriji El Palito u severnoj državi Karabobo. 
Sud u Venecueli prošlog meseca osudio dvojicu bivših američkih vojnika na 20 godina zatvora zbog pokušaja svrgavanja predsednika Madure. Luke Denman i Airan Bery proglašeni su krivima za zaveru, nezakonitu trgovinu oružjem i terorizam.
Donald Tramp negirao je optužbe Venecuele da stoji iza tog incidenta.
 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.