Karadžić nije želeo spajanje sa Srbijom

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2013, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Karadžić nije želeo spajanje sa Srbijom"

Iako je Radovan Karadžić zvanično insistirao na suverenitetu srpskog entiteta na 64 odsto teritorije BiH i eventualnu konfederaciju sa Srbijom, u stvarnosti on je bio spreman prihvatiti manje od toga, navodi se u dokumentima koje je objavila CIA. Konkretno, ove obaveštajne procene, koje se nalaze u dokumentu od 5. septembra 1995, u podsekciji pod naslovom "Karadžić igra ulogu života" sugerišu da on nije bio raspoložen za konfederaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << sa Srbijom, jer bi to umanjilo njegovu političku težinu, prenose banjalučke Nezavisne novine.

"Nema nimalo sumnje da Karadžić uživa u poziciji lidera bosanskih Srba i kao faktor u međunarodnim pregovorima. On bi sigurno bio kolebljiv da prihvati pripajanje teritorije bosanskih Srba Srbiji jer bi velika Srbija smanjila njegovu ulogu", procenjuju analitičari CIA.

Hrvatske snage su zaustavile ofanzivu u zapadnoj Bosni i čini se da je to u skladu sa demaršom koji smo im uputili, stoji u dokumentu CIA od 20. septembra 1995. godine, koji se odnosi na situaciju oko Banjaluke. Osim što su verovali da bi nastavak ofanzive protiv RS ugrozio mirovne pregovore i civilno stanovništvo, čini se da su ulogu u toj odluci imali i Rusi.

"Rusi bi mogli postati histerični ako Srbi nastave da gube teritorije", ističe se u dokumentu od 14. oktobra.

Na osnovu ove procene, CIA daje konkretne preporuke kako da se američki diplomati odnose prema Karadžiću. Prvo napominju da Karadžić nije spreman da se žrtvuje, uprkos javnim nastupima u kojima tvrdi suprotno.

"Iz tog razloga, kombinacija ozbiljnih vojnih pretnji uz kratkoročnu diplomatsku izolaciju, nakon koje bismo obnovili dijalog s Palama, učiniće ga mnogo prijemčivijim u budućim mirovnim razgovorima", analizira CIA.

Napominju da je Karadžić početkom devedesetih godina vjerovatno iskreno mislio da su Srbi ugroženi i da ih je potrebno zaštiti zbog erozije Jugoslavije. "Ali, kako je njegova moć počela da raste uz pomoć armije bosanskih Srba - uz izveštaje o ratnom profiterstvu i korupciji - počeo je da raste i njegov osećaj značaja", ističu analitičari CIA.

Inače, u dokumentu od 7. septembra 1995. vidljivo je da se Amerika "ohladila" od davanja mogućnosti otcepljenja RS i stvaranja konfederacije sa Srbijom, jer je u međuvremenu počela NATO intervencija. "Miloševićev taktički pristup je u potpunosti posvećen obezbeđivanju njegove moći u Beogradu, ma kakvu cenu za to morali da plate njegovi sunarodnici Srbi", ističu u CIA.

Podsetili su da je Milošević nastojao biti kooperativan sa Zapadom čim je pojačan pritisak na njega zbog sankcija. Zanimljiva je ocena da je za barem deo nagle promene Miloševićevog pristupa odgovorna njegova supruga Mirjana Marković.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.