Iza zatvorenih vrata; Zamolili su CIA; U sve umešan i Šolc?

Izvor: B92, 22.Mar.2023, 14:27

"Iza zatvorenih vrata"; Zamolili su CIA; U sve umešan i Šolc?

Američki novinar Simur Herš tvrdi da je tokom posete Olafa Šolca SAD, tokom zatvorenog sastanka, bilo razgovora o diverziji na gasovodima "Severnog toka".

Herš, koji je dobitnik Pulicerove nagrade, navodi da je putovanje Šolca u Vašington obuhvatalo samo dva događaja otvorena za javnost, a da lideri dveju zemalja nisu održavali konferencije za medije na kojima bi novinari mogli da postavljaju pitanja.

Kako prenose mediji, Herš je kazao da je kasnije postalo poznato >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je predsednik SAD Džozef Bajden imao 80-minutni sastanak sa Šolcom, na kojem većinu vremena nisu bili čak ni njihovi pomoćnici. Posle sastanka nisu objavljena nikakva zvanična saopštenja.

"Nije bilo saopštenja ili pisanih dogovora, objavljenih u nekoj od dveju država, ali mi je čovek s pristupom diplomatskim podacima saopštio da je tamo bilo reči o razotkrivanju pitanja gasovoda", napisao je Herš u tekstu objavljenom na njegovom blogu na platformi Substack, a prenosi "Sputnjik".

Herš tvrdi da su CIA i nemačku obaveštajnu službu zamolili da pripreme alternativnu priču o eksplozijama na gasovodima, koja bi se plasirala u medijima.

Prema njegovim rečima, čak i ako Šolc ranije nije znao ništa o diverziji na gasovodima, on je od jeseni podržavao napore SAD da se prikriju dokazi.

Herš, takođe, tvrdi da je Bajden doneo "glupu odluku" o diverziji na "Severnom toku" i da je sada prinuđen da laže.

Simur Herš je 8. februara objavio istraživanje o eksplozijama na gasovodima "Severni tok 1" i "Severni tok 2", u kojem je, pozivajući se na izvor, saopštio da su eksplozivne naprave ispod ruskih cevovoda u junu 2022. godine postavili američki ronioci, tokom vojnih vežbi "Baltops", a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški stručnjaci.

Prema navodima Herša, odluku o sprovođenju te operacije doneo je predsednik SAD Džozef Bajden nakon devet meseci razgovora s predstavnicima administracije koji se bave pitanjima bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Herš: Šolc i Bajden razgovarali u četiri oka o eksplozijama na Severnom toku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2023

Američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, danas je izjavio, pozivajući se na neimenovani izvor, da je na zatvorenom sastanku početkom meseca, između predsednika SAD Džozefa Bajdena i nemačkog kancelara Olafa Šolca, bilo razgovora o diverziji na gasovodima "Severni tok.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.