Istina ili bajka o Stanišiću

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 02.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istina ili bajka o Stanišiću

LOS ANĐELES - Bivši šef Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić osam godina je bio glavni čovek američke CIA u Beogradu, koja je Haškom tribunalu, gde se Stanišiću sudi, dostavila poverljivi dokument sa dokazima o pomoći koju im je pružio, objavio je Los Anđeles tajms.

U tekstu koji je prenela agencija Tanjug, između ostalog piše da se jedne noći 1992. godine, u beogradskom Topčiderskom parku, Stanišić sastao sa oficirom CIA Vilijamom Lofgrenom i te >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << noći su „dva obaveštajca“ sklopila tajno partnerstvo za koje niko nije saznao: Stanišić je osam godina bio glavni čovek CIA u Beogradu“, navedeno je u opširnom članku o delovanju Stanišića tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Mozak režima

Autor je naveo da je Stanišić „imao hladan pogled i lošu reputaciju, jer je bio šef obaveštajne službe srpskog predsednika Slobodana Miloševića“ i mnogi su ga smatrali mozgom režima „zahvaljujući kome je svet dobio zastrašujući novi termin ‘etničko čišćenje’“.

Ali, oficiru CIA Vilijamu Lofgrenu bila je potrebna pomoć, jer CIA, piše list, nije znala šta da radi kada je u Jugoslaviji izbio građanski rat, i da je po izbijanju sukoba u Bosni i Hercegovini CIA očajnički želela da dođe do obaveštajnih podataka iznutra.

„Stanišić i Lofgern su na tajnim sastancima po brodovima i bezbednim kućama duž Save razmenjivali detalje o funkcionisanju Miloševićevog režima. On je obezbedio informacije o mestu na kome se nalaze taoci NATO, pomogao je operativcima CIA u traženju grobnica i formiranju mreže tajnih baza u Bosni“, naveo je LA tajms.

Stanišić, kome se sudi u Hagu i koji bi mogao da bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, pozvao se na svoje američke saveznike. CIA je, što je krajnje neočekivano za nju, dostavila sudu poverljivi dokument u kome se navode Stanišićevi doprinosi i dokazi za pomoć koju im je pružio, a dokument je i dalje zapečaćen, piše list.

Lofgren, koji je sada u penziji, kazao je da je CIA sastavila dokument da bi pokazala kako je „ovaj navodno zli čovek učinio mnoge dobre stvari, ali ne poriče optužbe protiv Stanišića“.

- Ali, ako ostavimo optužnicu po strani, ovaj čovek je uradio stvari koje su pomogle da se okončaju sukobi i uspostavi mir u Bosni - ukazao je on.

SEĆANJE DAGA SMITA

Dag Smit, šef stanice CIA u Bosni, seća se sastanka sa njim i grupom srpskih zvaničnika iz Bosne u Beogradu.

- Dok im je Stanišić govorio kako treba da sarađuju sa CIA, gosti su se očevidno nelagodno osećali - kazao je Smit.

Smit je počeo redovno da se sastaje sa Stanišićem, i čak su se jednom prilikom sreli na nekom brodu na Savi.

- Pojavio se iz mraka sa telohraniteljima i gotovo čitavo veče pričao o svom šefu. Milošević mu se nimalo nije sviđao. Stalno je govorio kako je grozan, nepošten i pokvaren - priča Smit.

Na pitanje da li je Stanišić bio u stanju da počini ratne zločine, Smit je odgovorio: „Mislim da je učinio najmanje zla što je mogao“.

NIJE RADIO ZA NOVAC

Stanišić je od početka želeo da ojača veze sa CIA. Na jednom od sastanaka sa Lofgrenom, predao je fasciklu sa dokumentima među kojima su bili i dijagrami skloništa i drugih objekata koje su srpske kompanije izgradile u Iraku za Sadama Huseina. Ali, Stanišić je odredio granice i nikada nije uzeo novac od CIA, nije učestvovao u njenim operacijama, niti je činio bilo šta što je smatrao bezočnom izdajom svog šefa, piše američki list.

Posle mnogobrojnih tajnih sastanaka, on je ubedio Miloševića da mu dozvoli da uspostavi kontakt sa CIA kao zaobilaznim putem ka Zapadu. Ponoćni sastanci u parku ustupili su mesto dnevnim sednicama u Stanišićevoj kancelariji, naveo je LA tajms.

Prenosim komentar dr Srdje Trifkovica kojeg je dao za srpski radio program "Susrete ponedeljkom" u Otavi povodom sluaca gen. Stanisica. Molim da ga objavite:

"...Jovica Stanisic pruza prakticnu lekciju za sve sadasnje i buduce, potencijalne, stvarne ili umisljene agente americkih obavestajnih agentura, u Srbiji ili ma gde drugde u svetu: ne uzdajte se u svoje gazde, jer su cinici bez trunke morala i licne ili profesionalne lojalnosti. Poslusni ste im na sopstveni rizik. Ma koliko im koristili danas, necete kupiti njihovu zastitu sutra. Ostavice vas na cedilu cim vas iscede.

Samo pitajte njihove bivse poslusnike, iranskog saha Rezu Pahlevija (umro kao beskucnik u ponizavajucem progonstvu), Somozu (svrgnut, ostavljen bez zastite i ubijen iz bazuke), Norijegu (jos trune u americkom zatvoru), Ngo Din Dijema (sami su ga likvidirali kad im vise nije trebao)... Lista je duga, mucna i krvava.

NKVD/GRU, Abver, MI6, Dezjem Biro i druge slicne sluzbe starog kontineta nisu imale milosti prema protivniku, ali su sopstvene kadrove i te kako cuvale i koliko god je moguce vadile iz nevolja. Kad je zagustilo, Filbi, Maklejn i Burdzis blagovremeno su upozoreni i prebaceni na bezbedno u Moskvu, gde su ih cekali pukovnicki cinovi i penzije. Jovica Stanisic je umesto toga dobio povoljnu licnu karakteristiku CIE.

Stanisicu pohvalna refernca poslata u Hag iz Lenglija moze pomoci da umesto 40 dobije 33 godine robije. Nece, medjutim, nikada docekati da se smesti u mali ali udoban bungalov u juznoj Floridi sa novim identitetom i starim prijateljima sa lova na divlje patke u Merilendu. Umrece u celiji, ogorcen, usamljen i deprimiran. Umrece prezren u otadzbini i od prve Srbije (kao izdajnik) i od druge (kao slobista). Sa duge strane Okeana njegovi hendleri u najboljem slucaju ce popiti neki martini za pokoj njegove duse kada iz Svedske -- ili gde god ga Inkvizicija uputi na izdrzavanje kazne -- stigne vest da je otisao Bogu na istinu.

A njegovi STVARNI problemi tek tada pocinju..."

====

Ovo je veoma tesko poverovati.Bilo sta izadje iz Amerike retko kada je istina.Jos ce ispasti da su nasi ljudi hteli d aqse Srbija bombarduje kao i svo zlo koje se desilo.Stanisica sam uvek videla kao velikog rodoljuba.

Dobro su nam otvorili oci. Za sve zlocine koje je cinila DB na celu sa njihovim sefom Jovicom Stanisicem optuzivao se Milosevic koji je u javnosti bio njegov sef, a ustvari pravi gazda Jovici Stanisicu je bila CIA koja je radila u senci svih tih ratnih godina.

Tesko ovom narodu pored ovoliko izdajica i bagre na sve strane.A svi se navodno kunu u Srbiju.Sada ovi nastavljaju da razbivaju Srbiju po direktivi zapada,a to se vidi po novom statutu Vojvodine.Narode osvesti se.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.