HOLANĐANI UPOZORILI CIA NA PLAN KIJEVA: Da li Ukrajina stoji iza napada na Severni tok? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2023, 23:01

HOLANĐANI UPOZORILI CIA NA PLAN KIJEVA: Da li Ukrajina stoji iza napada na Severni tok? (VIDEO)

Ukrajinci snažno demantuju bilo kakvu umešanost u napad.

Holandska Vojna obaveštajna agencija izvestila je američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) o navodnom ukrajinskom planu iz juna 2022. da digne u vazduh Severni tok, objavila je u utorak holandska nacionalna televizija NOS.

U izveštaju NOS, koji je sastavljen uz pomoć vodećih nemačkih medija, nisu navedeni njihovi izvori, prenosi Rojters.

U njemu se navodi da je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << holandska Vojna obaveštajna agencija MIVD upozorila CIA na postojanje takvog plana, što je dovelo do upozorenja Vašingtona Kijevu da ne napada gasovod.

Iako je CIA upozorenja shvatila ozbiljno, oni "nisu bili sigurni da li Ukrajinci imaju kapaciteta da izvedu takav napad na Severni tok", koji bi uključivao postavljanje eksploziva na dno Baltičkog mora, prenosi The Wall Street Journal.

Holandski obaveštajci su svoje američke kolege obavestili da ukrajinski tim koji bi trebalo da izvrši sabotažu planira da na obali Baltika iznajmi jahtu koju bi koristio tokom postavljanju eksploziva.

Plan je navodno trebalo da bude sproveden posle NATO vežbe "Baltik Ops" koja je sprovedena iznad gasovoda i okončana je 17. juna prošle godine, rekli su evropski obaveštajci.

The CIA reportedly cautioned the Ukrainian government not to attack the Nord Stream gas pipelines months before they were sabotaged last year, after the agency was tipped off about an alleged Ukrainian plan. pic.twitter.com/kLaKGBE0JI

— Forbes (@Forbes) June 13, 2023

CIA je ubrzo nakon toga o tim saznanjima obavestila nekoliko savezničkih država, uključujući i Nemačku. Američki obaveštajci su pitali i zvaničnike u Kijevu da li planiraju napad, ali nije poznato kako su Ukrajinci odgovorili, navodi The Wall Street Journal.

Američka obaveštajna agencija je nakon toga dobila informaciju da je Kijev odustao od originalnog plana, što je dovelo do "opuštanja" u evropskim državama, zato što Amerikanci više nisu smatrali da postoji ozbiljna opasnost od sabotaže.

Mesec dana kasnije, krajem septembra, dve eksplozije su uništile su cevovode Severni tok 1 i 2 koji su prenosili gas iz Rusije u Nemačku ispod Baltičkog mora. Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske. Obe zemlje su rekle da su eksplozije bile namerne, ali tek treba da se utvrdi ko je odgovoran.

Direktor CIA, Vilijam Berns, je tokom sastanka sa neimenovanim evropskim kolegom u oktobru na pitanje da li iza napada stoji Ukrajina rekao se da se "nada da ne stoji", prenosi njujorški list.

Vašington i NATO su incident nazvali "činom sabotaže". Moskva je optužila istražitelje da odugovlače i pokušavaju da prikriju ko stoji iza napada.

Istraživački novinar, Simor Herš, otkrio je da SAD stoje iza sabotaže Severnog toga, u saradnji sa Norvežanima i ocenio da tvrdnjama da Ukrajinci stoje iza sabotaže pokušavaju da zamažu oči javnosti.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.