Goropadna Južna Amerika ne želi da bude dvorište SAD

Izvor: Vostok.rs, 25.Feb.2013, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goropadna Južna Amerika ne želi da bude dvorište SAD

25.02.2013. -

Više od 50 zemalja je učestvovalo na neki način u programu tajnih zatvora CIA. O tome da je CIA u istrazi terorističke akcije 11. septembra 2001. godine kidnapovala osumnjičene i smeštala ih u tajnim zatvorima po čitavom svetu davno je poznato. Nije tajna da je to bilo učinjeno radi toga da bi prema eventualnim teroristima bila primenjena mučenja, zabranjena u SAD-u.

Nije bilo jasno, koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zemalja pomaže u tome Amerikancima. Zaštitnici ljudskih prava iz organizacije Open Society izračunali su i dobili preneražujući broj – najmanje 54. Ustvari je to petina svih postojećih na planeti država. Nemoguće je zamisliti da bi neka zemlja priuštila sebi tako nešto u istrazi bilo kojih zločina. 

Posle terorističkih akcija 11. septembra administracija predsednika SAD Buša-mlađeg pokušala je da privuče latinoameričke zemlje u antiterorističke operacije, vojno mešanje u Iraku i Avganistanu. Međutim, zemlje tog regiona su se uzdržale od takve saradnje, ne želeći da bi njihovi vojnici postali topovsko meso. Prema mišljenju urednika časopisa Rusija u globalnoj politici Fjodora Lukjanova, američki specijalni resori su odlučili da nemaju posla s Južnom Amerikom da ne bi komplikovali ionako složene odnose.

Krajem 1990-ih godina, naročito početkom ovog veka, Amerikanci su izgubili svoj uticaj u Južnoj Americi kao iz političkih razloga, tako i zbog omalovažavanja, kada je predsednik Buš posvetio pažnju problemima Evroazije i Bliskog Istoka, zanemarivši susede. U međuvremenu tamo je došlo do ozbiljnih promena, tamo je jak duh nezavisnosti.

Među slobodoljubivim latinoameričkim zemljama, kako svedoče materijali WikiLeaks, najgoropadniji je ispao Brazil. Brazil je odbio da učestvuje u političkoj izolaciji venecuelskog predsednika Ugo Čavesa. Zašto SAD nisu sposobne da pruže bitan uticaj na zemlje Južne Amerike? Taj je region veoma privlačan za sve osnovne svetske igrače. Razume se, on je osetio da mora da brani svoje interese. Predsednik SAD Barak Obama je već u nekoliko navrata javno pokušao da obnovi dijalog s Južnom Amerikom. Međutim, tamo ne žure da uspostave suviše tesne odnose samo sa SAD-om.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/DigiDreamGrafix.com/cc-by    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.