Dokument kojim počinje špijuniranje

Izvor: BKTV News, 27.Okt.2013, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokument kojim počinje špijuniranje

Dokument koji je bivši obaveštajac CIA Edvard Snouden dostavio nedeljniku Špigel, dokazuje da je još 2002. počelo špjuniranje nemačke kancelarke Angele Merkel.
Čini se da špijunskoj aferi NSA nema kraja. Više od nedelju dana, aktuelna su pisanja svetskih medija o navodnom prisluškivanju mobilnog telefona nemačke kancelarke Angele Merkel, čime su diplomatski odnosi Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zaoštreni.
Kako je preneo nemački nedeljnih Špigel, postoji mogućnost da su Sjedinjene Američke Države prisluškivale razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel poslednjih deset godina.
To potvrđuje i dokument koji je Špigel zajedno sa ostalim dokaznim materijalima NSA dobio od bivšeg obaveštajca CIA Edvarda Snoudena, a potom ih prosledio nemačkoj vladi, čime je označen početak špijunske afere.
S druge strane, list “Bild am Zontag”, tvrdi, pozivajući se na američke obaveštajne izvore, da je predsednik SAD Barak Obama bio obavešten o prisluškivanju telefona nemačke kancelarke Angele Merkel o čemu ga je lično izvestio šef NSA Kit Aleksander 2010.“Obama nije prekinuo operaciju, nego je pustio da se ona nastavi”, citirao je list neimenovanog visokopozicioniranog službenika NSA, a prenela je agencija AFP.
“Obama nije prekinuo operaciju, nego je pustio da se ona nastavi”, citirao je list neimenovanog visokopozicioniranog službenika NSA, a prenela je agencija AFP.
Ranije je nedeljnik “Špigl” izvestio na osnovu poverljivih dokumenata koja su “procurila” iz NSA da se Merkelova nalazila na meti prisluškivanja još od 2002. godine, kao i da se nalazila pod prismotrom pred Obaminu posetu Berlinu u junu.
Ova saznanja izazvala su bes u evropskim prestonicama i podstakla su evropske lidere da zatraže novi dogovor o prikuplanju obaveštajnih podataka sa Vašingtonom, kako bi održali savez za borbu protiv terorizma na pravom putu.
Obamin savetnik za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs navela je ranije da predsednik nije ništa znao o špijuniranju Merkelove.
Berlin je već zatražio od Vašingtona “kompletne informacije” o prisluškivanju i drugim oblicima praćenja komunikacija nemačke kancelarke.
Tako je šef nemačke diplomatije Gido Vestervele, posle saznanja da su Amerikanci prisluškivali mobilni telefon kancelarke Angele Merkel, pozvao na razgovor ambasadora SAD u Berlinu, zahtevajući odgovore.
Izvor: B92
Tweet
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.