Direktor CIA razgovarao i sa članovima Predsedništva BiH

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Apr.2016, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor CIA razgovarao i sa članovima Predsedništva BiH

Direktor američke obaveštajnen agencije (CIA) Džon Brenan, koji je doputovao u iznenadnu posetu Sarajevu, sastao se danas najpre sa članovima Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH, a potom i sa članovima Predsedništva BiH.

Nakon sastanka nije bilo izjava za novinare.

Brenan je u Sarajevo doputovao sinoć iz Rijada, gde je učestvovao na sastanku predsednika SAD Baraka Obame sa najvišim zvaničnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << šest arapskih zemalja radi razgovora o regionalnim bezbednosnim pitanjima, uključujući borbu protiv militantne grupe "Islamska država".

Udarna grupa za borbu protiv terorizma BiH danas je upoznala direktora CIA-e o svim aktivnostima koje sprovode bezbednosne službe i nadležna tužilaštva za procesuiranje osoba koje su bile na stranim ratištima i koje su se vratile u BiH.

"Obavestili smo ga o operativnim saznanjima o tome koliko naših građana boravi na stranim ratištima. Bilo je reči o međusobnoj razmeni podataka sigurnosnih agencija, a dobili smo obećanje da ćemo imati podršku CIA-e u radu naših službi, a pre svega u razmeni podataka preko Sigurnosno-obaveštajne agencije BiH (OSA)", rekao je za sarajevski portal Klix.ba Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH i član Udarne grupe za borbu protiv terorizma BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je, kako se navodi, Brenena upozao i o državnoj strategiji za borbu protiv terorizma, ali i o novom pokušaju da se uspostavi nova udarna grupa za borbu protiv terorizma na nivou regije zapadnog Balkana.

"Direktora CIA upoznali smo i s problemom viška naoružanja koje se može prokrijumčariti i koristiti u terorističke svrhe. Kratko smo razgovarali i o organizovanom kriminalu, borbi protiv korupcije, vladavini prava i zakona. U suštini imali smo konstruktivan razgovor", rekao je Čampara.

Razmenili smo mišljenje o određenim sigurnosnim stvarima što je bilo i očekivano. Sastanak je bio jako konstruktivan i dobro organizovan od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. Sve je proteklo u najboljem redu", rekao je direktor Uprave policije Federacije BiH Dragan Lukač.

On je kazao da je na sastanku bilo govora i o borbi protiv terorizma, ali da nije stavljen poseban akcent na tu temu.

"Razgovarali smo o stanju sigurnosti u BiH. Dakle, o normalnim temama o kojima se razgovara na sastancima ovakvog tipa", kazao je on.

Nije, međutim, poznato kolio će se prvi čovek CIA zadržati u Sarajevu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.