Izvor: Blic, 17.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejli telegraf: Izrael vodi tajni rat protiv Irana

Izrael je umešan u tajni rat u Iranu čiji cilj je pokušaj da se sabotira navodni pokušaj Teherana da razvije nuklearno naoružanje, piše britanski Dejli telegraf, pozivajući se na na bivšeg agenta američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) i obaveštajne stručnjake.



"Izrael je sproveo tajni rat protiv Irana kao alternativu direktnim vojnim udarima protiv teheranskog nuklearnog programa. Koristi se plaćenim ubicama, sabotažom, duplim agentima kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi ugrozio vladin oružani program, smatraju eksperti", piše britanski list.

List dodaje, citirajući obaveštajne stručnjake i neimenovanog bivšeg agenta CIA, da su na meti izraelske strategije "odsecanja glava" članovi iranskog atomskog programa, kao i da se Jevreji nadaju da će bez započinjanja rata uspeti da onemoguće iranski atomski program.

Jedan obaveštajni izvor na Bliskom istoku rekao je za Rojters da je Izrael prošle godine planirao da bomba-pismima i otrovnim paketima napada naučnike iranskog nuklearnog programa, kao i da postavlja eksplozije širom Irana.

Kao dokaz izraelskih saboterskih aktivnosti, iranski stručnjaci su naveli primer Ardešira Hasanpura, nuklearnog naučnika iz fabrike za proizvodnju uranijuma u Isfahanu, koji je umro 2007. od navodnog trovanja gasom u svojoj kući.

Obaveštajni izvori naveli su za Rojters da izraelski agenti rade sa zapadnim vladama i firmama koje posluju sa Teheranom kako bi srušili iransku vlast, koja je "zakleti neprijatelj Izraela" i koja je do sada opovrgavala optužbe da je njen nuklearni program u vojne svrhe.

Upitan da prokomentariše napise britanskog lista, portparol izraelskog premijera Ehuda Olmerta, Mark Regev rekao je za Rojters: "Nije naša praksa da javno komentarišemo ovakav tip izjava, ni u ovoj situaciji, ni u bilo kojoj drugoj situaciji".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.