DIA, snajka, DIA: Pentagon šalje novih 1.600 špijuna širom sveta

Izvor: Blic, 03.Dec.2012, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DIA, snajka, DIA: Pentagon šalje novih 1.600 špijuna širom sveta

U okviru ambicioznog plana da napravi špijunsku mrežu koja će konkurisati CIA, američki Pentagon namerava da pošalje u inostranstvo više od hiljadu novih špijuna.

Reč je o projektu koji ima za cilj da Odbrambenu obaveštajnu agenciju (DIA), čija je aktivnost u poslednjih 10 godina bila uslovljena zahtevima dva rata, transformiše u obaveštajnu službu koja će se koncentrisati na nove pretnje i biti organizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nalik na CIA i elitne specijalne jedinice.

Očekuje se da će DIA na kraju imati oko 1.600 “skupljača” informacija raspoređenih na različitim mestima širom sveta, što je rekordan broj, s obzirom na činjenicu da je broj njenih agenata poslednjih godina bio trocifren.

U taj broj ulaze i vojni atašei i ostali koji ne rade na tajnim zadacima, ali američki zvaničnici tvrde da će tokom perioda od pet godina biti raspoređena nova generacija tajnih operativaca.

Obučavaće ih CIA, a često će raditi zajedno sa Zajedničkom komandom specijalnih operacija SAD, s tim što će špijunske zadatke dobijati od Ministarstva odbrane.

Mogu samo da prikupljaju informacije

Za razliku od CIA, Pentagonova obaveštajna agencija nije ovlašćena da izvodi tajne operacije koje izlaze iz okvira prikupljanja informacija, kao što su napadi bespilotnih letelica, političke sabotaže i naoružavanje militantnih grupa.

Prioriteti - Afrika, Severna Koreja i Kina

Jedan od prioriteta američkog Pentagona kada je u pitanju obaveštajna delatnost jesu militantne islamističke grupe u Africi, transfer oružja iz Severne Koreje i Irana i modernizacija vojske u Kini.

- Ovo nije beznačajno doterivanje DIA. Ovo je veliko doterivanje radi nacionalne bezbednosti - izjavio je direktor agencija, general-pukovnik Majkl T. Flin.

“Generalni remont” DIA, u kombinaciji sa povećanjem broja pripadnika CIA posle terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001, ima za cilj stvaranje špijunske mreže nezapamćenih razmera.

Povezane vesti: Bivši šef poljskih obaveštajaca optužen za pomoć u otvaranju CIA zatvora U Iranu uhapšen čovek optužen za špijunažu Paneta na čelu Pentagona, Petreus šef CIA Uhapšeno deset ruskih špijuna u SAD

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.