Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Dec.2014, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cheney: Bush je sve znao o metodama ispitivanja CIA

Bivši američki potpredsjednik Dick Cheney kritizirao je izvještaj Senata o metodama kojima se koristila CIA tokom "rata protiv terorizma".

Cheney je u intervjuu za televiziju Fox rekao je da su brutalne tehnike ispitivanja bile potpuno opravdane.

On je negirao tvrdnje da Georg Bush nije imao saznanja o mučenjima i torturama osumnnjičenih, te je kazao da je  to bio dio programa borbe protiv terorizma koji je predsjednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << morao odobriti.

“Bush je želio znati sve što je bilo potrebno i bio je potpuno informiran”rekao je Cheney.

U izvještaju od gotovo 500 stranica koji je Senat objavio 9.decembra kaže se da su metode ispitivanja osumnjičenih pripadnika Al Kaide bile daleko brutalnije nego se to ranije znalo, te da nisu rezultirale korisnim obavještajnim informacijama.

U dokumentu se zaključuje da je CIA namjerno krivo obavještavala Kongres i Bijelu kuću o vrijednosti informacija koje je dobijala takvim metodama ispitivanja.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.