CIA u skorije vreme neće prestati sa ubijanjem

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2013, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA u skorije vreme neće prestati sa ubijanjem

Centralna obaveštajna agencija (CIA) prestaće, prema novom planu administracije američkog predsednika Baraka Obame, da prevashodno izvodi napade bespilotnim letelicama i vratiće se klasičnom špijuniranju i strateškim analizama, piše danas dnevnik "Njujork tajms", a prenosi portal ''Trojka.rs''.

Nijedna američka agencija nije u tolikoj meri kao CIA >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << promenila svoj delokrug posle terorističkih napada na SAD od 11. septembra 2001. godine. Više od polovine zaposlenih priključili su se CIA posle 2001. godine, a mnogi od njih proveli su godine na terenu, baveći se skoro isključivo lovom na ljude i ubijanjem, navodi američki list.

  Bespilotne letelice i dalje lete i ubijaju

 

Pojedini stručnjaci smatraju da će biti potrebne godine da se CIA ponovo  transformiše iz paravojne službe u obaveštajnu agenciju. Američki zvaničnici kažu da će jedan od najvećih izazova za CIA biti da obuči ljude koji su proveli više od 10 godina loveći teroriste u ratnim zonama za špijuniranje u zemljama poput Rusije ili Kine, u kojima je teško prodreti u redove vlade i u kojima su operativci tajne službe pod neprestanim nadzorom.

 

"Špijuniranje na ulicama Moskve moglo bi da bude fizički manje opasno od rada u Karačiju, u Pakistanu, ili Sani, u Jemenu, ali regrutovanje ruskih izvora i nadmudrivanje ruskih obaveštajnih agenata zahteva suptilnost kakvu špijuni nisu imali prilike da uvežbaju u Iraku i Avganistanu", piše "Njujork tajms".

 

CIA neće prestati da se bavi ubijanjem u skorijoj budućnosti, što se može zaključiti iz Obaminog jučerašnjeg govora, u kojem je on najavio da će SAD nastaviti da do kraja 2014. godine izvode napade bespilotnim letelicama u Avganistanu.

 

Bela kuća se, očigledno, nada da će uloga CIA u ovakvim ratovima biti postepeno smanjena i da će se Agencija prilagoditi pokušaju administracije da se ponovo fokusira na spoljnu politiku koja nije usmerena na Bliski istok i borbu protiv terorizma, već na druge delove sveta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.