CIA radila Obami iza leđa

Izvor: BKTV News, 17.Jul.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA radila Obami iza leđa

Barak Obama, predsednik SAD, upleten je u aktuelni obaveštajni rat sa Nemačkom, navodno, bez ikakvog znanja o tome.

To barem tvrde poznavaoci rada CIA. Prema pisanju “Njujork tajmsa”, razlog zašto u prošlonedeljnom telefonskom razgovoru Obame s Angelom Merkel, nemačkom kancelarkom, nije pomenuto proterivanje šefa odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << CIA za Nemačku iz te zemlje, nije u izbegavanju teške teme već u neobaveštenosti.
Obama, navodno, nije znao ništa ni o proterivanju glavnog operativca ni o hapšenju dvostrukog nemačkog špijuna koji je Amerikancima za novac odavao tajne, a Merkelova jednostavno nije sama potezala to pitanje.
”Svakako, nećemo diskutovati o tome ko je šta i kada znao u vezi s optužbama”, odbrusila je Kejtlin Hejden, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, na pitanje američkih novinara.
“Ej-Bi-Si njuz” piše da je nejasno ko je kriv za prekid u komunikaciji sa Obaminom administracijom u vezi sa hapšenjem, ali su dva penzionisana visoko rangirana američka obaveštajca izjavila za ovaj TV kanal da ih ne bi iznenadilo da predsednik SAD nije bio upoznat sa događanjima.
Ipak, treći sagovornik ovog kanala koji je predstavljen samo kao penzionisani specijalista CIA za tajne operacije nije se složio sa kolegama, rekavši da postoji “realna mogućnost” da je Bela kuća znala šta se dešava.
Nemačka vlada odlučila je da protera šefa odeljenja američke obaveštajne službe za tu državu, u jeku afere s američkim prisluškivanjem nemačkih zvaničnika. Klemens Bininger, nemački poslanik koji je predsednik parlamentarne komisije za kontrolu obaveštajnih aktivnosti, objavio je da je proterivanje “reakcija na izostanak saradnje u naporima da se razjasne”.
Pre toga je uhapšen 31-godišnji agent nemačke spoljne obaveštajne službe BND kao dupli agent CIA, što je on priznao da je pre dve godine američkim tajnim službama nudio svoje usluge i da je za 25.000 evra Amerikancima isporučio više od 200 dokumenata.
Hladni vetrovi između Vašingtona i Berlina počeli su da duvaju prošlog proleća, nakon što je Edvard Snouden, bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) i CIA, obelodanio prisluškivanje telefona Merkelove i to uz navodnu umešanost američke ambasade u Berlinu.
Nemačka bira – SAD ili Rusija?
Razgovori koje su Džon Keri i Frank-Valter Štajnmajer, šefovi diplomatija SAD i Nemačke, vodili u subotu u Beču ukazuju na smirivanje tenzija. Ruski mediji prenose anketu „Špigla“ po kojoj 57 odsto Nemaca želi veću nezavisnost od Amerike i navode da je taj magazin objavio i tekst pod nazivom „Izbor Nemačke: Amerika ili Rusija?“.
Izvor: blic.rs
The post CIA radila Obami iza leđa appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.