Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jan.2017, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA objavila 12 miliona stranica povjerljivih podataka

Američka Centralna obavještajna agencija postavila je na internet 12 miliona stranica sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koje su ranije bile dostupne samo u Nacionalnoj arhivi u Merilendu, navodi se u saopštenju Agencije.

U saopštenju se dodaje da podaci pokrivaju ranu istoriju CIA, kao i projekat Tunel Berlinskog zida, Hladni rat, Vijetnam i korejski sukob. Podaci se, takođe, odnose na svjetske ekonomske i vojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << teme i pitanja terorizma.

Najveća kolekcija podataka CIA sa kojih je skinuta oznaka poverljivosti sada je dostupna na internetu. Ovi dokumenti su ranije bili dostupni javnosti samo u Nacionalnom arhivu u Merilendu. Oko 930.000 dokumenata na ukupno više od 12 miliona stranica sada je dostupno u elektronskoj čitaonici na sajtu CIA“, piše u saopštenju objavljenom u utorak.

Takođe su navedene informacije o navodnom pojavljivanju NLO i ranijem tajnom vojnom projektu „Stargejt“ u okviru kojeg su vršena istraživanja različitih ljudskih sposobnosti, uključujući i mogućnost da se „vide događaji“ na daljinu i prikupe informacije iz velike udaljenosti.

„Pristup ovom istorijski značajnom dokumentu više nije geografski ograničen“, rekao je šef odjeljenja za upravljanje informacijama CIA Džozef Lambert. U početku je CIA planirala da objavi arhivu do kraja 2017. godine. Međutim, proces je ubrzan zahvaljujući novim tehnologijama.

(sputnik)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.