CIA može samo da nagađa: Minsk neće otkriti gde su nuklearke

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 22:33

CIA može samo da nagađa: Minsk neće otkriti gde su nuklearke

Beloruske vlasti ne nameravaju da otkrivaju mesto gde čuvaju rusko taktičko nuklearno oružje.

Ovo je izjavio pomoćnik ministra odbrane zemlje, general-major Leonid Kasinski.

On je upitan da prokomentariše informaciju američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) koja je navela da je taktičko nuklearno oružje navodno raspoređeno u području grada Osipoviči u Mogiljevskoj oblasti.

"Shvatate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da vam niko nikada neće reći na kom je mestu. A CIA ima pravo da misli šta hoće", rekao je general-major. Kasinski je podsetio na izjavu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, koji je 6. jula rekao da zapadne obaveštajne službe nisu uspele da isprate premeštanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja u republiku.

"Gde je premešteno i kada je premešteno, ja vam, naravno, kao vojno lice, neću reći. Mogu da kažem samo jedno – nema potrebe da se od taktičkog nuklearnog oružja pravi horor priča za ceo svet. Predsednik Lukašenko je jasno definisao da je upotreba ovog oružja, strašnog po svojoj razornoj moći, jedino moguća u slučaju agresije na Belorusiju. Ovo oružje može biti upotrebljeno ako vidimo da se stvara opasnost za postojanje države kao takve, u slučaju agresije NATO zemalja na Belorusiju", naglasio je pomoćnik ministra odbrane.

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je 16. juna da su prvi ruski nuklearni projektili isporučeni u Belorusiju, a da će cela partija stići do kraja godine. Lukašenko je kasnije rekao da se u Belorusiji već nalazi značajna količina ruske municije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.