CIA lagala javnost i političare

Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2014, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA lagala javnost i političare

Program "pojačanog ispitivanja", koji je Centralna obaveštajna agencija (CIA) primenjivala nad osumnjičenima za terorizam nakon napada 11. septembra 2001. godine bio je mnogo brutalniji nego što je to agencija priznala, navodi se u izveštaju američkog Senata.

U dokumentu se dodaje da CIA nije obezbedila informaciju da je time sprečila bilo kakav napad.

U izveštaju se ističe da je CIA javnosti i političarima davala pogrešne informacije o programu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << na čijem su razvoju, delovanju i proceni najviše radila po ugovoru dva spoljna subjekta.

Izvještaj je objavljen nakon petogodišnje istrage koju je senatski Komitet za obavještajna pitanja proveo o programu čija je svrha bila dobijanje informacija od pripadnika Al kaide i drugih osumnjičenih u zatvorskim prostorijama širom sveta.

CIA i mnogi zvaničnici američke administracije višeg ranga navode da je program bio efikasan i da je njegovom primenom ometen veliki broj terorističkih planova.

Američki predsednik Barak Obama poručio je danas da oštre metode ispitivanja neće biti ponovljene tokom njegovog mandata i istakao da su te tehnike nanijele značajnu štetu američkim interesima u inostranstvu.

Obama je rekao da te metode nisu dale doprinos širim protivterorističkim naporima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.