CIA: Svetu prete ID, Severna Koreja, špijunaža...

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA: Svetu prete ID, Severna Koreja, špijunaža...

Vašington -- Šefovi američke obaveštajne službe objavili su koje su trenuto najveće pretnje svetu, te da bi 2016. godina mogla da bude “najopasnija u istoriji čovečanstva”.

Direktor CIA Džejm Klaper i drugi zvaničnici upozorili su kako je napad na tlu Islamske države neizbežan, da Severna Koreja ima sposobnost da proizvede do 100 nuklearnih bombi, te da bi ruski i kineski hakeri mogli probiti u informacione mreže.

Klaper je Kongresu opisao kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << “nadmoćnu terorističku pretnju” odlučnu militantnu grupu koja bi mogla rukovoditi i inspirisati napade na veliki broj ciljeva širom sveta.

Generalni pukovnik Vinsent Stjuart upozotio je kako će ID u 2016. verovatno sprovesti još napada u Evropi te da je vrlo verovatno kako će pokušati i napade na američkom tlu.

“Utvrđeno je da su u ID odlučni u nameri da prevladaju logističke izazove potrebne za takav napad”, rekao je Stjuart i dodao da će lideri ID biti pojačano uključeni u režiranje, a ne samo usamljene napade.

Klaper je naveo kako su ekstremisti aktivni u 40 zemalja.

Kao drugu vrstu pretnji, CIA je izdvojila sajber-špijunažu. Svet je već svedočio brojnim primerima kakvu bi štetu hakeri mogli da naprave, bilo da su u pitanju poverljive vojne ili državne tajne.

Klaper je naveo kako je sajber-špijunaža i dalje jedna od najvećih opasnosti za vlade širom sveta i upozorio da će ID razviti slične sposobnosti.

On je naveo kako Peking selektivno koristi hakerske napade protiv ciljeva za koje veruju da je pretnja stabilnosti Kine i legitimitetu njenog režima, da je Pjongjang verovatno i dalje sposoban da pokrene ometajuće destruktivne sajber napade kako bi podržao svoje političke ciljeve, te da Moskva “zauzima sve istaknutiji sajber-stav” i spremnost za ciljanje kritičnih infrastruktura i obavljanje špijunskih operacija.

Kao globalnu pretnju, Klaper je uvrstio i nuklearnu Sevrnu Koreju.

Stručnjaci za nuklearno oružje veruju kako Pjongjang ima sopsobnost da do 2020. godine ima između 20 i 100 nuklearnih bombi.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na B92...






Povezane vesti

2016. godina bi mogla da bude najopasnija u istoriji čovečanstva

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2016

Šefovi američke obaveštajne službe objavili su koje su trenuto najveće pretnje svetu, te da bi 2016. godina mogla da bude "najopasnija u istoriji čovečanstva”...Direktor CIA Džejm Klaper i drugi zvaničnici upozorili su kako je napad na tlu Islamske države neizbežan, da Severna Koreja ima...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.