CIA PRIZNALA: Mi smo špijunirali, to nije bio NLO!

Izvor: Telegraf.rs, 02.Jan.2015, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CIA PRIZNALA: Mi smo špijunirali, to nije bio NLO!

CIA je izjavila da je tokom 50-ih i 60-ih godina sprovodila tajne programe špijunskih letova na velikim visinama, zbog čega je dosta ljudi mislilo da su zapravo videli NLO

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) priznala je da je odgovorna za bar polovinu neidentifikovanih letećih objekata (NLO) >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << koji su se videli na nebu sredinom prošlog veka.

CIA je izjavila da se zapravo radi o tajnom programu špijunskih letova na velikim visinama. U vremenu između 1950. 1970. godine bio je period tokom kojeg je veliki broj Amerikanaca prijavljivao NLO i posete vanzemaljaca.

Ti neverovatni i senzacionalni događaji bili su model za mnoge holivudske hitove. Ipak, ispostavilo se da su neidentifikovani leteći objekti bili više stvarnost nego fantazija. CIA je ove nedelje preko društvenih mreža saopštila da je odgovorna za bar polovinu pojavljivanja NLO sredinom 20. veka.

#1 most read on our #Bestof2014 list: Reports of unusual activity in the skies in the ’50s? It was us. http://t.co/BKr81M5OUN (PDF 9.26MB)

— CIA (@CIA) December 29, 2014

- Neobične aktivnosti na nebu tokom 50-tih? To smo bili mi – tvitovala je CIA, priznajući da je deo o NLO privukao najviše pažnje na sajtu te agencije.

CIA je u tom tvitu postavila i link ka “veoma izmenjenom” dokumentu od 272 strane naslovljenom sa “CIA i U-2 Program, 1954-1974″, u kojem su opisane špijunske misije na visinama većim od 18,3 kilometra, koje su i podstakle nagađanja o vanzemaljcima.

- Velike visine na kojima je testiran avion U-2 uskolo su izazvala neočekivani efekat, ogromno povećanje broja prijava NLO – navodi se u izveštaju iz 1988. godine.

Printskrin:Youtube/thirdphaseofmoon

CIA je navela da su mnogi koji su prijavili NLO u to vreme bili piloti civilnog vazduhoplovstva na komercijalnim letovima, koji su zapravo videli odsjaj aviona na velikoj visini dok su sami leteli znatno niže.

Tada niko nije verovao da bi letelica napravljena ljudskom rukom mogla da leti na visini većoj od 18 kilometara, pa niko nije ni očekivao da vidi leteći objekt tako visoko na nebu. Iako je CIA priznala da je odgovorna za više od polovine prijavljenih NLO, ostaje pitanje ko je odgovoran za drugu polovinu.

Međutim, za tadašnji Sovjetski Savez, U-2 špijunski avion nije bio baš tako “neidentifikovan”, jer je 1. maja 1960. godine, jedan takav avion oboren iznad Urala raketom zemlja-vazduh.

Foto: AP/Tanjug

To je bilo veliko poniženje za tadašnjeg predsednika SAD Dvajta Ajzenhauera, koji je bio prinuđen da prizna da Amerika sprovodi tajne špijunske aktivnosti.

(Telegraf.rs / Izvor:rt.com)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.