CIA IZGUBILA AGENTA NA MISIJI: Amerikanci najavljuju osvetu, militantna grupa će platiti skupu cenu

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2020, 11:32

CIA IZGUBILA AGENTA NA MISIJI: Amerikanci najavljuju osvetu, militantna grupa će platiti skupu cenu

Identitet nastradalog agenta, nije objavljen u javnosti

Službenik Centralne obaveštajne agencije (CIA) preminuo je od povrede zadobijene tokom misije u Somaliji prošlog vikenda, izvestio je Njujork Tajms, pozivajući se na bivšeg visokog zvaničnika američke administracije upoznate sa tim pitanjem.

U izveštaju od srede navodi se da je oficir CIA >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bivši član američke mornarice, ali njegov identitet nije objavljen u javnosti. Dodaje se da je takođe bio član paravojne divizije CIA-e.

 Ranije u sredu, generalni inspektor američkog Ministarstva odbrane rekao je u izveštaju da su militanti iz islamističke grupe al-Šabab, nastavili napade u istočnoj Africi dok su američke snage revidirale planove za prebacivanje sigurnosne odgovornosti na Somaliju, jer somalijske snage nisu mogle ostvariti "značajnije uspehe".

BREAKING: CIA officer killed in combat in Somalia https://t.co/xxSUwKOKRC

— CNN Politics (@CNNPolitics) November 25, 2020

Prošle nedelje, Stejt Department je objavio da se vođe al-Šababa sada smatraju "posebno određenim globalnim teroristima". Smatra se da jedan od vođa grupe Malim Ajman stoji iza napada koji je ubio jednog američkog vojnika i dva dobavljača u Keniji u januaru 2020. godine.

Prema rečima koordinatora za borbu protiv terorizma Nejtana Sejlsa, Vašington smatra da al-Šabab i dalje predstavlja pretnju kako u Somaliji, tako i u regionu, a SAD će koristiti sve raspoložive instrumente da poraze grupu.

RUMINT: We have a dead CIA officer, possible Agency contractor in Somalia. Guys from MVM used to train the Somali sunglasses and shooter glove Somali guys up the beach from where I was. https://t.co/axuvoc22zP

— Robert Young Pelton (@RYP__) November 25, 2020

U međuvremenu, Rojters je izvestio da američki predsednik Donald Tramp trenutno razmatra povlačenje gotovo svih američkih trupa smeštenih u Somaliji.

Ranije u oktobru, američki predsednik je na tviteru objavio da je njegova administracija obustavila ulazak izbeglicama iz "terorom ugroženih nacija" - uključujući Somaliju, kako bi sprečila ulazak "radikalnog islamističkog terora" unutar američkih granica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.