CIA 2022. godine bila obaveštena da Ukrajinci planiraju da unište Severni tok

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 22:07

CIA 2022. godine bila obaveštena da Ukrajinci planiraju da unište Severni tok

Holandska vojnoobaveštajna agencija MIVD upozorila je američku CIA u junu 2022. godine o ukrajinskom planu da digne u vazduh Severni tok.

Nakon toga je Vašington poručio Kijevu da ne napada gasovod, objavio je danas holandski medij NOS.

Dodaje se da je plan sabotaže otkazan, ali gasovod je u septembru uništen po skoro istom scenariju koji je MIVD razotkrio tri meseca ranije.

U planu koji je MIVD >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << presreo, navodi se da je za operaciju trebalo da bude zadužen general Valerij Zalužni, šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Ističe se da je u sabotaži trebalo da učestvuje mali tim ronilaca, a da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne bi bio svestan plana. Saznanja NOS-a podudaraju se sa pisanjem "Vašington posta" koji je nedvno objavio da su SAD znale za ukrajinski plan da izvede napad na gasovode Severni tok, tri mesece pre nego što je cevovod uništen podvodnim eksplozijama.

U septembru prošle godine, uništeni su Severni tok 1 i novoizgrađeni gasovod Severni tok 2, koji je prevozio gas iz Rusije u Nemačku preko Baltičkog mora.

Eksplozije su se dogodile u ekonomskim zonama Švedske i Danske, zbog čega su obe zemlje pokrenule istrage. Prema njihovim saznanjima, eksplozije su bile namerne, ali tek treba da se utvrdi ko je odgovoran.

SAD i NATO su incident nazvali "sabotažom", a Moskva je optužila istražitelje da odugovlače sa istragama, te da pokušavaju da prikriju ko stoji iza napada. Sa druge strane, ukrajinske vlasti negiraju bilo kakvu umešanost u eksplozije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.