Brisel pravi evropsku CIA, Britanci protiv

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel pravi evropsku CIA, Britanci protiv

SARAJEVO - Šest zemalja EU iznelo je predlog o tešnjoj integraciji policijskih snaga i obaveštajnih službi EU jačanjem malo poznatog tela za razmenu obaveštajnih informacija - Zajedničkog centra za situacije sa sedištem u Briselu.

Ovaj plan već nazivaju evropskom CIA po američkoj Centralnoj obaveštajnoj agenciji - piše sarajevsko "Oslobođenje".

Vlade Francuske, Nemačke, Švedske, Portugala, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Češke i Slovenije tvrde da bi ovo telo trebalo da ima mnogo veću ulogu i da koordiniše rad obaveštajnih službi širom Evrope.

Ono bi bilo zaduženo za čitavu mrežu antiterorističkih centara, koji bi imali pristup tajnim obaveštajnim podacima iz svake od 27 zemalja EU.

Ova organizacija ustanovljena je devedesetih godina kako bi se spoljnopolitičkim komesarima EU obezbedila analiza međunarodnih kriza.

Nakon terorističkih napada od 11. septembra ova tajna organizacija se suočila sa narastanjem svoje uloge, uz usredsređivanje na borbu protiv terorizma i na bezbednost.

Prema pisanju "Oslobođenja", u Velikoj Britaniji prisutne su bojazni zbog planova Brisela da formira evropsku CIA, koja bi Britance prinudila da sa drugima dele svoje obaveštajne i bezbednosne tajne.

Kritičari upozoravaju da bi to ugrozilo britansku nacionalnu bezbednost, jer bi MI5 bila prinuđena da svoje obaveštajne podatke unosi u zajednički "pul".

Francuska i Nemačka se, naprotiv, zalažu za razmenjivanje tajnih bezbednosnih informacija i za daleko veću integraciju nacionalnih policijskih snaga radi bolje borbe protiv terorizma.

Ovo je dovelo do toga da SAD prestane da deli važne bezbednosne tajne sa Velikom Britanijom budući da EU ima veliki problem sa curenjem informacija.

Evroskeptična organizacija "Otvorena Evropa" smatra da bi svaka EU verzija bila manje efikasna i pouzdana od američke tajne službe i da bi ugrozila odnos Britanije sa SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.