Bliže smo ratu nego pre deset godina

Izvor: B92, 13.Avg.2017, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bliže smo ratu nego pre deset godina"

SAD i saveznici ne mogu više da stoje po strani dok Severna Koreja nastavlja s razvojem interkontinentalnih balističkih raketa s nuklearnom bojevom glavom.

To su rekli direktor američke CIA Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Herbert Mekmaster uz napomenu da je vojni sukob sa Severnom Korejom moguće izbeći, ali i upozorili da je mogućnost rata sada veća nego pre deset godina, i podržali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oštru retoriku američkog predsednika Donalda Trampa.

Mekmaster je rekao da je Trampova administracija spremna na vojnu akciju protiv Severne Koreje ako ona bude neophodna, ali i istakao da SAD čine "veoma odlučan diplomatski napor", u kombinaciji s novim finansijskim sankcijama, kako bi odvratile severnokorejskog lidera Kim Džong Una od daljih provokacija.

"Nismo bliže ratu nego pre nedelju dana, ali jesmo bliže ratu nego što smo bili pre deset godina", kazao je Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Upitan koliko ljudi treba da budu zabrinuti zbog eskalacije tenzija, Pompeo je rekao "da danas nema ničeg neposrednog" i da SAD imaju "prilično dobru ideju" o namerama Severne Koreje, ali je odbio da iznese detalje.

Šef CIA je opisao Kim Džong Una kao "racionalnog" i kao nekog ko reaguje na "loše okolnosti".

"Reakcija Severne Koreje koju želimo da dobijemo je razumevanje da Amerika više neće imati strateško strpljenje koje je imala i koje je dozvolilo (Kimu) da nastavi s razvojem programa naoružanja", naveo je Pompeo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Rat sa Severnom Korejom izgledniji nego pre 10 godina

Izvor: Beta, 13.Avg.2017

Direktor američke CIA Majk Pampejo i savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Herbert Mekmaster izjavili su danas da SAD i njihovi saveznici ne mogu više da stoje po strani dok Severna Koreja nastavlja s razvojem interkontinentalnih balističkih raketa s nuklearnom bojevom glavom.Pampejo i...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.