Berns ide u Kairo? CIA odbila da komentariše

Izvor: B92, 10.Feb.2024, 13:06

Berns ide u Kairo? CIA odbila da komentariše

Očekuje se da će direktor američke Centralne obaveštajne agencije Vilijem Berns sledećeg utorka otputovati u Kairo na dalje razgovore o oslobađanju talaca.

Odluka je doneta nakon što je palestinski Hamas pre nekoliko dana dostavio katarskoj vladi novu listu uslova, potvrdilo je za CBS Njuz više neimenovanih izvora upoznatih sa tim planom.

Razgovorima bi trebalo da prisustvovuje i katarski premijer i ministar spoljnih poslova te zemlje šeik Mohamed bin Abdulrahman >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Al Tani, prenosi američka TV mreža.

Dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu na konferenciji za novinare održanoj u sredu javno odbacio Hamasov najnoviji kontrapredlog, ocenivši ga kao "zabludu", državni sekretar SAD Entoni Blinken je kasnije rekao da je izraelski odgovor ponudio "prostor" za eventualni sporazum.

Berns, koga je Bajdenova administracija angažovala da predvodi američke napore u pregovorima o taocima, sastao se krajem prošlog meseca u Parizu sa šeikom Muhamedom, sa šefom egipatske obaveštajne službe Abasom Kamelom i šefom izraelskog Mosadam Davidom Barneom, kako bi se razmotrio predlog koji uključuje i oslobađanje oko 130 talaca koje Hamas još uvek drži u Gazi u zamenu za duže pauze u borbama.

Tom sastanku su prisustvovali i zvaničnici izraelske službe unutrašnje bezbednosti Šin Bet.

Danas nije sasvim jasno da li ce se isti učesnici pariskih razgovora ponovo okupiti i u Kairu, a CIA je odbila da komentariše Bernsovo putovanje.

Razgovori u Kairu biće peta runda pregovora za direktora američke Centralne obaveštajne agencije koji je u decembru učestvovao u pregovorima sa šefom Mosada i katarskim premijerom u Poljskoj, a u novembru je dva puta putovao u Katar kada je sklopljen prvi i jedini sporazum koji je rezultirao oslobađanjem više od 100 talaca Hamasa, više stotina palestinskih zatvorenika i sedmodnevnim prekidom vatre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.