Advokati Asanža: Imamo dokaze o zaveri CIA

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 22:34

Advokati Asanža: Imamo dokaze o zaveri CIA

Viši sud u Londonu završio je prvi dan saslušanja povodom žalbe osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Sudu su se prvi obratili Asanžovi advokati koji su rekli da je reč o politički motivisanom slučaju, dodavši da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava, prenosi Bi-Bi-Si.

Oni su istakli da imaju dokaze o zaveri američke Centralne obaveštajne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencije (CIA) da ubije Asanža tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa.

Advokat Ed Ficdžerald KC rekao je da se ne može verovati u američka uveravanja o poštenom tretmanu, dodavši da bi njegov klijent mogao da bude osuđen na "krajnje nepravedan i nesrazmeran način ukoliko bude izručen".

Tokom saslušanja, ispred zgrade suda u Londonu održan je protest novinara i Asanžovih pristalica. Nastavak suđenja zakazan je za sutra, kada će se sudu obratiti američki advokati.

SAD traže izručenje Asanža zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanžov portal "Vikiliks" proslavio se 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.