AGENT ČEDO NIJE JEDINI HRVATSKI ŠPIJUN U SRBIJI: U našoj zemlji deluje više od 200 OBAVEŠTAJACA, tvrde stručnjaci

Izvor: Telegraf.rs, 05.Sep.2016, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AGENT ČEDO NIJE JEDINI HRVATSKI ŠPIJUN U SRBIJI: U našoj zemlji deluje više od 200 OBAVEŠTAJACA, tvrde stručnjaci

U Srbiji u ovom trenutku radi oko dvadeset stranih obaveštajnih službi, čiji ukupni broj špijuna prevazilazi 200, tvrde dobro obavešteni izvori Informera.

Penzionisani major RSK Čedo Čolović, koji je u petak uhapšen u Beogradu, nije jedini strani agent koji deluje u prestonici. Svoje ljude ovde imaju i nemački BND, britanski MI6, američka CIA, ruski FSB, austrijska HNA, turski MIT, ali agente ovde imaju i države >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << regiona, kao što su Slovenija (SOVA), Bosna (OSA), Albanija (Sigurimi).

Prema rečima ovog izvora, ove službe za svoje matične države sakupljaju različite podatke.

- Nemci i Austrijanci imaju mnogo firmi koje posluju u Srbiji, pa su zato svoju operartivu usmerili pre svega na takozvanu poslovnu i industrijsku špijunažu. S druge strane, Amerikanci i Britanci su više orijentisani na takozvani politički faktor, a za njima ne zaostaju ni Rusi, koji uz to moraju da "pokriju" svoja strateška ulaganja... Bosanska OSA i albanski Sigurimi su takođe orijentisani na političke prilike u Srbiji - kaže ovaj dobro upućeni izvor, ističući da je uhapšeni Čolović samo jedan od hrvatskih špijuna koji rade u Srbiji, a da su drugi doskora bili na veoma važnim političkim funkcijama u AP Vojvodina.

Foto: sxc.hu/Mattox

Sa ovim tvrdnjama slaže se i kriminolog Zlatko Nikolić, koji veruje da je za jednu zemlju čak i uvredljivo ako nije zanimljiva špijunskim službama.

- Broj agenata zavisi od obima posla. Zadatke najčešće završavaju ppreko ambasada i konzulata, a kao paravan za svoje delovanje često koriste i firme i nevladine organizacije - kaže Nikolić.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: CIA

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

AGENT CEDO NIJE JEDINI HRVATSKI SPIJUN U SRBIJI U nasoj zemlji deluje vise od 200 OBAVESTAJACA tvrde strucnjaci

Izvor: medio.rs, 05.Sep.2016

Svoje ljude ovde imaju i nemački BND, britanski MI6, američka CIA, ruski FSB, austrijska HNA, turski MIT, ali agente ovde imaju i države regiona, kao što su Slovenija (SOVA), Bosna (OSA), Albanija (Sigurimi)..U Srbiji u ovom trenutku radi oko dvadeset stranih obaveštajnih službi, čiji ukupni...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.