Procurilo – CIA se uključila u Putinovo uništenje?

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 15:09

Procurilo – CIA se uključila u Putinovo uništenje?

Njujork tajms piše da je CIA počela da deluje u Ukrajini još u februaru 2014. kada su milioni Ukrajinaca svrgnuli proruski orijentisanu vladu.

Kako piše taj američki list, partnerstvo koje je počelo pre deset godina sada je od ključne važnosti za odbranu Ukrajine. Najvažniji segment te saradnje, kako se navodi, jeste prikupljanje podataka o ruskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oružanim snagama.

Kao primer se navodi bunker skriven ispod zemlje, u blizini granice s Rusijom, iz koga ukrajinski vojnici prate ruske satelite i prisluškuju razgovore.

Taj tajni bunker, koji se nalazi u jednoj ukrajinskoj šumi, zamena za uništeni komandni centar, delom je finansirala i opremila upravo CIA. Ali taj bunker je zapravo samo deo šire mreže špijunskih baza koje podržava Centralna obaveštajna agenCIA, a koje su izgrađene u proteklih osam godina duž ruske granice.

Pre rata Ukrajinci su, na primer, pomogli Amerikancima u prikupljanju dokaza o ruskoj umešanosti u obaranje malezijskog aviona MH17 2014. godine i hvatanju ruskih operativaca koji su se mešali u američke izbore 2016. godine.

A onda je CIA počela da 2016. godine obučava elitnu ukrajinsku jedinicu 2245, koja hvata ruske dronove i komunikacijsku opremu radi analize. Osim toga, CIA je takođe pomogla u obuci nove generacije ukrajinskih špijuna koji su delovali u Rusiji, širom Evrope, te na Kubi i drugim mestima gde su Rusi u velikom broju prisutni.

Odnos je toliko ukorenjen da su činovnici Cije ostali na udaljenoj lokaciji na zapadu Ukrajine kada je administracia američkog predsednika Džozefa Bajdena evakuisala američko osoblje nedeljama pre nego što je Rusija napala u februaru 2022.

Tokom invazije službenici američke obaveštajne agencije su prenosili ključne obaveštajne podatke, uključujući i to gde Rusija planira udare i koje će oružane sisteme koristiti.

"Bez njih ne bi bilo načina da se odupremo Rusima, ili ih pobedimo", rekao je za Njujork tajms Ivan Bakanov, koji je od 2019. do 2022. bio šef ukrajinske domaće obaveštajne agencije SBU.

"Odnosi su postajali sve jači jer su obe strane videle vrednost u tome, a Ambasada SAD u Kijevu – naša jedinica tamo, operacia iz Ukrajine – postala je najbolji izvor informacija, signala i svega ostalog, o Rusiji", rekao je bivši visoki zvaničnik Sjedinjenih Država. "Nismo mogli dobiti dovoljno toga."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.