VELIKA PRILIKA ZA SRBE U HRVATSKOJ

Izvor: Kurir, 04.Nov.2010, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VELIKA PRILIKA ZA SRBE U HRVATSKOJ

BEOGRAD - Visoka politika dolazi kasnije! Današnji susret predsednika Borisa Tadića i Ive Josipovića u Vukovaru, u društvu hrvatske premijerke Jandranke Kosor, biće iskorišćen za rešavanje životnih pitanja. Kurir se pozabavio pitanjem šta sve Tadić danas može da traži od domaćina, ali i koliko je realno da se u Beograd vrati (polu)punih ruku.

BEOGRAD - Visoka politika dolazi kasnije!

Današnji susret predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Borisa Tadića i Ive Josipovića u Vukovaru, u društvu hrvatske premijerke Jandranke Kosor, biće iskorišćen za rešavanje životnih pitanja. Kurir se pozabavio pitanjem šta sve Tadić danas može da traži od domaćina, ali i koliko je realno da se u Beograd vrati (polu)punih ruku.

Prema podacima dokumentacionog centra Veritas, Srbi iz Hrvatske imali su od 42.000 do 50.000 stanova. Hrvati su im umesto stanarskih prava ponudili stambeno zbrinjavanje pod veoma strogim uslovima, uz mogućnost otkupa.

U Srbiji postoji skoro 60.000 penzionera kojima Hrvatska duguje u proseku 80 penzija, što iznosi oko 800 miliona evra. Od oko 14.000 zahteva za obnovu kuća više od 7.000 još čeka odobrenje. Na kraju, čak 2.132 Srbina još se vode kao nestali.

Zastupnik Srba u hrvatskom Saboru Milorad Pupovac kaže da se odnosi dve zemlje odvijaju na nekoliko nivoa.

- Sastanak u Vukovaru u funkciji je odnosa prema žrtvama rata i distanciranja od ratne politike. Baviće se i pravima izbeglih lica. Kada je reč o visokopolitičkim pitanjima, tek se otvara put za rešavanje problema vezanih za nestale osobe, tužbe za ratne zločine i međusobne tužbe za genocid - ističe Pupovac.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, koji je inicirao susret u tom gradu, svestan je problema koji opterećuju srpsko-hrvatske odnose.

- Današnji susret u Vukovaru je istorijski, dva predsednika imaće priliku da iniciraju rešenje problema nestalih lica. Ovaj trenutak treba iskoristiti za pomirenje dva naroda, čime bi se pokazalo da smo ostavili rat iza nas - naglašava naš sagovornik, uz napomenu da će susret dvojice lidera omogućiti da se pronađu posmrtni ostaci mnogih porodica koje još uvek tragaju za svojim najmilijima.

Milan Dobromirović

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.