Trio DS o lutanju i reformama

Izvor: B92, 18.Avg.2012, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trio DS o lutanju i reformama

Beograd -- DS očekuje sastanak Borisa Tadića, Dragana Đilasa i Bojana Pajtića jer od njihovog dogovora zavisi da li će se nastaviti cepanjem stranke ili reformama.

Sa druge strane, "Blic" piše da zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas traži da se lider demokrata Boris Tadić povuče s mesta predsednika stranke.

Pozivajući se na izvore iz vrha DS, "Blic" navodi da je Đilas spreman, u krajnjoj opciji, i da napravi svoju stranku u koju je pozvan potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bojan Pajtić.

"Đilas smatra da je pravljenje nove partije poslednja opcija, ali od toga ne beži. Pre toga želi da iskoristi sve mogućnosti unutar DS. Ukoliko to ne uspe, spreman je da napravi stranku i ostavlja otvorena vrata za Pajtića", tvrdi izvor iz DS-a. Takođe dodaje da Pajtić "ne bi da napušta stranku, ali da smatra da je Tadićeva pozicija neodrživa".

"Blic" navodi da se kao kompromisni predlog iskristalisalo da Tadić bude počasni predsednik, Đilas njegov zamenik koji će i voditi stranku, i da budu samo dva potpredsednička mesta - jedno za Pajtića, a drugo za ženu iz Demokratske stranke, ali da taj predlog nije prihvatljiv za Đilasa.

Izvor "Blica" navodi da je Tadić do sada izjavljivao da nema nameru da se povlači i da smatra da njegova odgovornost za stanje u stranci nije najveća.

"Tadić je ubeđen da Đilas nije dovoljno uradio u drugom krugu izbora, a zamera mu i to što je vodio kampanju drugačiju od ostatka stranke", kazao je taj izvor.

Lider DS-a Boris Tadić u intervjuu agenciji Beta rekao je da ne veruje u novo cepanje stranke i da je Demokratska stranka nacionalna institucija, izuzetno bitna za budućnost zemlje.

Na sednici glavnog odbora stranke, koja bi trebalo da bude održana 1. septembra, raspravljaće se o tome da li će biti vanredne stranačke skupštine - Tadićeva struja predlaže da izbori ne budu pre kraja godine, dok je Đilas za to da se stanje u DS odmah reši, navodi list.

Najpre šef partije, njegov zamenik i najuticajniji potpredsednik treba da se saglase o kriterijumima na osnovu kojih će biti utvrđivana odgovornost funkcionera, kao i da li treba sprovesti vanredne izbore za sve organe stranke, pišu "Novosti" i zatim bi sa tim bilo upoznato Predsedništvo DS i članovi Glavnog odbora.

Povodom dešavanja u vrhu DS-a, potpredsednik stranke Dušan Petrović je za "Politiku" rekao da je DS nacionalna institucija, koja je "važnija od svakog njenog člana, jer je njena misija modernizacija i napredak Srbije, kao jedini način da svaki naš građanin ima stvarnu priliku da se bori za dobar život svoje porodice i sebe" i da je "zato nemoguće razbiti DS i svako ko to pokuša doživeće neuspeh".

Njegova koleginica Jelena Trivan je za "Politiku" kazala da ne želi da komentariše u medijima unutarašnja pitanja stranke, već će o tome diskutovati u organima stranke".

Sekretar Predsedništva DS Borislav Stefanović dodaje izjavio je za Novosti da je neophodan hitan dogovor Tadića, Đilasa i potpredsednika stranke i dodao da treba odstraniti sve loše iz DS.

Član Predsedništva DS i bivši ministar životne sredine Oliver Dulić, reagujući na informacije da je, zajedno sa potpredsednikom Dušanom Petrovićem, u vrhu liste onih od kojih će biti zatražena odgovornost za rezultat majskih izbora, rekao je za "Novosti" da "jedva čeka da se na stranačkim organima povede rasprava o rezultatima na izborima i o njegovoj, ali i odgovornosti drugih demokrata".

I politički analitičari očekuju rasplet situacije u Demokratskoj stranci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.