Tadić: DS je nacionalna institucija, ne verujem u cepanje

Izvor: Studio B, 17.Avg.2012, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: DS je nacionalna institucija, ne verujem u cepanje

Predsednik DS-a je poručio da će "ovaj put" podeliti odgovornost sa svim članovima Glavnog odbora, za razliku od svih prethodnih izbora.

Lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio da se u toj stranci analiziraju i utvrđuju odgovornost i krivica za izborni poraz, da sa tim nije bilo potrebno žuriti jer od DS sada ne zavisi sudbina zemlje, kao i da ne veruje u cepanje DS, za koju kaže da je "nacionalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << institucija, izuzetno bitna za budućnost Srbije".

"Ceo septembar će biti mesec analize izbornih rezultata i dešavanja u DS na stranačkim organima, a početkom meseca na Glavnom odboru će svako imati priliku da kaže svoj stav, da se utvrdi odgovornost, ali i krivica", rekao je Tadić u intervjuu agenciji Beta.

On je istakao da će tražiti da sednica Glavnog odbora DS, na kojoj će biti konačna analiza izbornog rezultata, bude potpuno otvorena za javnost, rekavši da građani Srbije treba da znaju šta se dešava u DS.

"Izborni poraz je nesumnjivo jak udarac na stranku, posle četiri godine značajnog udela u vlasti na svim nivoima i ostavio je uticaj na dešavanje u samoj stranci, koja se sada pregrupiše i priprema za snažnu i konstruktivnu opoziciju", rekao je Tadić.

"Nije bilo potrebe za žurbom, jer od toga šta se dešava u DS nije zavisila sudbina zemlje niti egzistencija građana, plate i penzije. Sudbina zemlje i građana zavisi od stranaka koje su sada na vlasti i zato je trebalo sagledati šta će one uraditi u prethodnom periodu", rekao je lider DS.

Tadić je istakao da stranke u opoziciji nemaju takvu vrstu rokova, što ne znači da odluke treba sporo donositi, ali da je u ovom trenutku veoma važno pažljivo izmeriti - šta je i čija odgovornost, a drugo - čija je krivica.

"Treba razlikovati te dve stvari, ja sam posle izbora rekao da je odgovornost na meni, ali treba izmeriti ko je kriv za rezultate izbora", poručio je Tadić i naveo da je spreman da se analizira i njegova krivica, da je to demokratska stranka i da se uvek vladao u skladu sa principima organizacije ne bežeći ni od krivice ni od odgovornosti.

"Ali odmah sam preuzeo odgovornost na sebe i sada želim da vidim kako će reagovati svi ostali funkcioneri DS, od potpredsednika pa do opštinskih organizacija. Kako će oni proceniti svoju odgovornost, a i svoju krivicu, imajući u vidu rezultate izbora od 2004. do danas, jer se završio jedan ciklus DS-a, njenog rada i doprinosa reformama", kazao je on.

"U DS ne postoji suštinski problem, jer je veoma važno da se donesu dobre odluke i utvrdi održiva politika da ne bismo plaćali cenu u budućnosti", poručio je Tadić.

Prema njegovim rečima, DS je formatirana za vreme koje je prošle i potrebne su promene u orgnizaciji DS za vreme koje dolazi.

"DS je danas opoziciona stranka i ne može da ima istu strukturu organizacije kao u vreme dok je bila jedna od ključih stranaka vlasti. Te pripreme su u završnoj fazi i zato je potrebno određeno vreme da izađemo sa predlozima za iduću sednicu GO i da ispoštujemo zajednički dogovor da ta sednica bude početkom septembra", istakao je Tadić i ocenio da DS ima dobra rešenja za budućnost i za vreme koje dolazi.

Predsednik DS je ocenio da ne postoji problem sa motivisanošću članstva, već sa motivisanošću funkcionera DS za te poslove u narednom periodu.

"Potpuno je neupitno da li je članstvo DS motivisano za angažman. Međutim, funkcioneri DS nisu samo 'stari' članovi stranke, već i ljudi koji imaju svoje vrlo konkretne interese i naravno da u situaciji kada stranka izlazi iz vlasti, kao i svaka stranka na svetu, suočava se sa iskušenjima tipa - da li su funkcioneri spremni da i u novim okolnostima u opoziciji, budu aktivni.

To će biti predmet naše analize i donećemo zaključke i odluke za vreme koje dolazi", rekao je Tadić. On je ponovio da bi užurbanost mogla da dovede do loših odluka i da ne bi bila utvrđena prava odgovornost i prava krivica, niti mere i projekcija poslova za naredni dolazak DS na vlast.

Istakao je da će članovima GO DS reći kako vidi prošlost, sadašnjost i budućnost DS i da će to biti prilika da se proveri njegov, kao i rad drugih, navodeći da je DS jedina stranka koja na svakoj sednici Glavnog odbora može da opozove svog predsednika neusvajanjem njegovog izveštaja, takođe i da sazove vanrednu skupštinu.

Tadić je rekao da ne veruje u mogućnost cepanja DS, iako se u prošlosti mnogo puta cepala, jer bi to, kako je ocenio, bilo veoma štetno "i za DS i za Srbiju", kao što je i štetno da se bilo kakvi nesporazumi i razlike u mišljenju iznose u javnost, jer od toga korist imaju samo politički i socijalni protivnici DS-a.

On je rekao da je svako pitanje i svaka odluka bila na Predsedništvu i Glavnom odboru DS, da su za takve odluke svi glasali, da su imali priliku da iznesu svoje mišljenje, da se usprotive nekoj odluci, kao i da je on sam bio više puta u manjini, ali da je poštovao mišljenje većine i da je uvek poštovao Statut DS.

Tadić je podsetio da je DS učestvovala u pregovorima o formiranju vlade na osnovu odluke Predsedništva DS, ali je naveo da je njemu od prvog dana bilo jasno da će vladu sastaviti stranke, koje su kasnije to i učinile.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DS nacionalna institucija važna za budućnost zemlje

Izvor: Beta, 17.Avg.2012

BEOGRAD, 17. avgusta 2012. (Beta) - Lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je u petak da se u toj stranci analiziraju i utvrdjuju odgovornost i krivica za izborni poraz, da sa tim nije bilo potre.

Nastavak na Beta...

Tadić: DS je nacionalna institucija

Izvor: RTS, 17.Avg.2012

U Demokratskoj stranci analiziraju i utvrđuju odgovornost i krivicu za izborni poraz, sa tim nije bilo potrebno žuriti jer od DS sada ne zavisi sudbina zemlje, rekao Boris Tadić. Lider DS-a ne veruje u cepanje stranke, za koju kaže da je "nacionalna institucija, izuzetno bitna za budućnost Srbije"....

Nastavak na RTS...

Tadić: Na stranačkim organima u septembaru analiza izbornih rezultata i dešavanja u DS

Izvor: Beta Video, 17.Avg.2012

BEOGRAD - Lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić: Ceo septembar će biti mesec analize izbornih rezultata i dešavanja u DS na stranačkim organima (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Tadić: DS je nacionalna institucija, ne verujem u cepanje

Izvor: Blic, 17.Avg.2012

Beograd - Lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je danas da se u toj stranci analiziraju i utvrđuju odgovornost i krivica za izborni poraz, da sa tim nije bilo potrebno žuriti jer od DS sada ne zavisi sudbina zemlje, kao i da ne veruje u cepanje DS, za koju kaže da je "nacionalna institucija,...

Nastavak na Blic...

Tadić: Nema cepanja, tražimo krivce

Izvor: Mondo, 17.Avg.2012

Lider DS Boris Tadić tvrdi da ne veruje u cepanje stranke, ali da se trenutno analiziraju I odgovornost I krivica za izborni poraz...Lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je danas da se u toj stranci analiziraju i utvrđuju odgovornost i krivica za izborni poraz, da sa tim nije bilo potrebno...

Nastavak na Mondo...

Tadić: DS je nacionalna institucija

Izvor: Šumadija Press, 17.Avg.2012

Lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da se u toj stranci analiziraju i utvrđuju odgovornost i krivica za izborni poraz..

Nastavak na Šumadija Press...

Tadić: DS je nacionalna institucija, ne verujem u cepanje

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Avg.2012

BEOGRAD - Lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je danas da se u toj stranci analiziraju i utvrđuju odgovornost i krivica za izborni poraz, da sa tim nije bilo potrebno žuriti jer od DS sada ne zavisi sudbina zemlje, kao i da ne vjeruje u cijepanje DS, za koju kaže da je "nacionalna...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Tadić: DS je nacionalna institucija

Izvor: Vesti-online.com, 17.Avg.2012

Lider DS Boris Tadić ne veruje u novo cepanje njegove stranke koja je, kako kaže "nacionalna institucija izuzetno bitna za budućnost Srbije"...Nekadašnji predsednik Srbije, sada lider DS-a: Boris Tadić  ..On kaže se u DS-u analiziraju i utvrđuju odgovornost i krivica za izborni poraz, da sa tim...

Nastavak na Vesti-online.com...

Tadić: Ne verujem u cepanje Demokratske stranke

Izvor: Politika, 17.Avg.2012

Početkom septembra na sednici Glavnog odbora će svako imati priliku da kaže svoj stav, da se utvrdi odgovornost, ali i krivica za izborni neuspeh..Lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je juče da se u toj stranci analiziraju i utvrđuju odgovornost i krivica za izborni poraz, da sa tim nije...

Nastavak na Politika...

Dragane, doživećeš krah ako cepaš DS!

Izvor: Kurir, 18.Avg.2012, 07:00

Predsednik i potpredsednik stranke poručuju da je DS „nacionalna institucija“ koju ne treba rušiti, a odgovornost će se utvrditi na sednici GO..BEOGRAD - Progovorili...- Ne verujem u cepanje stranke. DS je nacionalna institucija. Njeno cepanje bi bilo veoma štetno i za DS i za Srbiju, kao što...

Nastavak na Kurir...

Trio DS o lutanju i reformama

Izvor: B92, 18.Avg.2012

Beograd -- DS očekuje sastanak Borisa Tadića, Dragana Đilasa i Bojana Pajtića jer od njihovog dogovora zavisi da li će se nastaviti cepanjem stranke ili reformama...Sa druge strane, "Blic" piše da zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas traži da se lider demokrata Boris Tadić povuče...

Nastavak na B92...

Đilas traži Tadićevu ostavku

Izvor: S media, 18.Avg.2012

Pozivajući se na izvore iz vrha DS, "Blic" navodi da je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas spreman, u krajnjoj opciji, i da napravi svoju stranku u koju otvoren poziv ima potpredsednik Bojan Pajtić..."Đilas smatra da je pravljenje nove partije poslednja opcija, ali od toga ne beži. Pre toga želi...

Nastavak na S media...

Đilas traži Tadićevu ostavku?

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Avg.2012

BEOGRAD - Pozivajući se na izvore iz vrha DS, "Blic" navodi da je Đilas spreman, u krajnjoj opciji, i da napravi svoju stranku u koju otvoren poziv ima potpredsednik Bojan Pajtić.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Đilas traži Tadićevu ostavku

Izvor: Vesti-online.com, 18.Avg.2012

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas traži da se lider demokrata Boris Tadić povuče sa mesta predsednika stranke, objavio je "Blic"...Ako Tadić ne podnese ostavku Đilas pravi stranku sa Pajtićem, piše Blic.. ..Pozivajući se na izvore iz vrha DS, "Blic" navodi da je Đilas spreman,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Đilas traži da se Tadić povuče

Izvor: Blic, 18.Avg.2012

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilas traži da se lider demokrata Boris Tadić povuče sa mesta predsednika stranke. ..Ukoliko to ne učini, Đilas je spreman da kao poslednju opciju napravi svoju stranku u koju otvoren poziv ima potpredsednik Bojan Pajtić koji ne bi da napušta stranku,...

Nastavak na Blic...

Đilas: Tadiću, budi počasni predsednik

Izvor: Vesti-online.com, 19.Avg.2012, 02:55

Dragan Đilas, zamenik predsednika Demokratske stranke, ponudio je lideru te stranke izlaz iz konfuzije u koju je DS zapao posle poraza na izborima. Kako saznaje beogradski Alo gradonačelnik Beograda je svom partijskom šefu predložio da zauzme mesto počasnog predsednika demokrata, dok bi Đilasu...

Nastavak na Vesti-online.com...

DS se cepa na tri dela

Izvor: Kurir, 19.Avg.2012

Ako Tadić ne prihvati ponudu Đilasa i Pajtića da oni operativno vode stranku, postoji mogućnost da svako ode na svoju stranu..BEOGRAD - Rasplet...Unutrašnja drama koja drma DS, najjaču opozicionu stranku u Srbiji, uskoro će dobiti epilog. Kakav će on biti, zavisi od spremnosti Borisa Tadića...

Nastavak na Kurir...

Blic: Tadić se neće povući

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Avg.2012

BEOGRAD - U slučaju da Tadić odbije da se povuče, Đilas je odlučan da napusti DS i formira svoju stranku u kojoj ostavlja otvorena vrata za potpredsednika Bojana Pajtića.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Nastavak "drame": DS se cepa na tri dela

Izvor: Vesti-online.com, 19.Avg.2012

Unutrašnja drama koja drma DS, najjaču opozicionu stranku u Srbiji, uskoro će dobiti epilog. Kakav će on biti, zavisi od spremnosti Borisa Tadića da stvarno vođenje stranke prepusti Draganu Đilasu i Bojanu Pajtiću. Kako Kurir saznaje iz vrha DS, najavljeni trojni sastanak Tadić-Đilas-Pajtić...

Nastavak na Vesti-online.com...

Nema kompromisa: Tadić se neće povući, Đilas formira svoju stranku?

Izvor: medio.rs, 19.Avg.2012

Zamenik predsednika DS Dragan Ðilas savetuje predsednika te stranke da bi bilo najbolje da se povuče, dok vrh DS-a tvrdi da nema šanse da Tadić takvu ponudu prihvati.

Nastavak na medio.rs...

Blic: Đilas nudi Tadiću povlačenje

Izvor: B92, 20.Avg.2012, 08:57

Beograd -- Dešavanja u DS i dalje su tema medija. Kako saznaje Blic, Đilas smatra da bi za Tadića najbolje bilo da ga on predloži za predsednika pa da Tadić to odbije...Izvor Blica iz vrha DS tvrdi da nema šanse da aktuelni predsednik DS Boris Tadić takvu ponudu prihvati, kao i da se prostor za...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.