Tražiti od Tadića da utiče na mene je nepošteno

Izvor: Blic, 21.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tražiti od Tadića da utiče na mene je nepošteno

Premijer RS Milorad Dodik smatra da su nezvanične informacije da će američki potpredsednik Džozef Bajden tražiti od predsednika Srbije Borisa Tadića da utiče na njega, „nametnute spekulacije".

- Da su istinite te tvrdnje, Bajden bi izbegao da se sa mnom sastane. Svako ko promišlja, trebalo bi da zaključi na taj način. Mislim da gospodin Tadić ne bi trebalo da ima problema zbog mene. Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bi to neko i tražio od njega, mislim da bi bilo potpuno nepošteno - uveren je Dodik.

On kaže da je dolazak Bajdena u Beograd „dobra prilika za Srbiju" na kojoj treba da se definišu odnosi i da se otvori dijalog.

„On podrazumeva i teške teme, kao što je Kosovo. Ali, Bajdenu je jasan stav Srbije da neće nikada priznati Kosovo. Isto tako, Srbija će morati da prihvati realnost da su SAD priznale Kosovo. To je traumatično pitanje koje predstavlja problem odnosa Amerike i Srbije, a time i celog srpskog naroda", rekao je Dodik i naglasio da RS nema nameru da da saglasnost institucijama BiH da priznaju nezavisnost Kosova.

Predsednik Vlade Srpske uveren je da napredak predstavlja ocena Bajdena da se očekuje da Srbija postane lider u regionu, „što do sada nije bilo izraženo u SAD". Na sastanku, kaže Dodik, nije bilo reči o odnosu BiH i Srbije.

Osvrćući se na Bajdenovu posetu Sarajevu, Dodik je naglasio da je, pre toga, „bez veze napravljena atmosfera kao da dolazi neki čovek koji mačem treba da rešava stvari". On je svoj sastanak sa drugim čovekom SAD nazvao „relaksiranim", na kome, navodno, nije bilo nikakvih kritika na njegov rad, kao što se spekulisalo. Bajden je, kaže Dodik, od njega tražio mišljenje o ulasku BiH u NATO, na šta mu je odgovorio „da bi odmah potpisao svoju saglasnost za to".

- Na sastanku sam pričao koliko i on. Tražio je stavove u vezi sa Dejtonskim sporazumom i evropskim putem BiH. Ništa ni manje ni više od toga. U govoru u parlamentu osudio je retoriku političara u BiH. Iako su me mnogi pitali šta mislim o tome, to me ne dodiruje, jer sam govorio svoje stavove iza kojih stojim i sada - kaže Dodik.

Bez plana pred amerikance

On je naglasio da mu je žao što zvaničnici BiH, pre dolaska američkog potpredsednika, nisu održali sastanak na kome bi zauzeli zajedničke stavove, kao, na primer, da se od Amerike traži finansijska pomoć. Nije mu, kaže, jasno zbog čega nije bilo nikakvih priprema pred dolazak Bajdena, „što samo govori o odnosu BiH prema njemu".

Dodik kaže da ga raduje podrška SAD Dejtonskom mirovnom sporazumu, kao i stav da BiH sama mora da definiše svoje unutrašnje uređenje. On je naglasio spremnost RS za promenu Ustava BiH u delu koji se odnosi na izbor članova Predsedništva. Nije problem, kaže Dodik, da se definiše da jedan član bude iz RS, a dva iz FBiH, a ne, kao do sada, da Srbin mora biti iz Srpske, a Hrvat i Bošnjak iz Federacije.

„Na zajedničkom sastanku lidera partija sa Bajdenom, imali smo po dva minuta da kažemo svoj stav. Lider SDA Sulejman Tihić pokušao je da izdramatizuje pričom da će, ako ode OHR, biti nemiri, razlaz... U našem planu toga nema. Neophodno je da se zatvori OHR kako bi BiH nastavila svoj evropski put", uveren je Dodik.

Nakon razgovora sa pojedinim funkcionerima „u četiri oka" i oštrog upozorenja kako BiH sada ide „pogrešnim putem", veći deo političke elite BiH ozbiljno je shvatio poruke američkog potpredsednika Džozefa Bajdena. Sumirajući utiske nakon susreta sa Bajdenom, većina shvata da im je prvenstveni zadatak ubrzanje evropskog puta BiH i ublažavanje"nacionalne retorike".

Tihić pre silajdžića

Oni na koje su se, prema mnogim ocenama, kritike najviše odnosile - Milorad Dodik i Haris Silajdžić, međutim, uveravaju javnost kako je susret sa američkim potpredsednikom „prošao glatko". Nezvanične informacije ipak govore da su njih dvojica upozoreni na retoriku koju koriste i ocenjeni kao glavni krivci za probleme u BiH.

Takođe, otvoreno spominjanje imena lider SDA Sulejmana Tihića u obraćanju parlamentarcima BiH, pojedinci ocenjuju kao Bajdenovo jasno distanciranje od politike Harisa Silajdžića. „Verujem da je bilo oštrijih tonova tokom odvojenih razgovora sa Dodikom i Silajdžićem, ali ne preterano, jer Amerikanci to nikada ne rade previše oštro", ocenjuje jedan od naših sagovornika.

Bošnjački član Predsedništva BiH i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić rekao je da je osnovna poruka posete američkog potpredsednika da SAD ostaju fokusirane na BiH i region.

„Sjedinjene Američke Države žele raditi zajedno sa Evropom, što dokazuje i prisustvo evropskog komesara za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijera Solane. Oni od nas očekuju da mnogo uradimo, a biće tu sve vreme da pomognu", rekao je Silajdžić.



Incko: Poruke SAD kao elektrošok

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da Bajdenova i Solanina poseta BiH treba da posluži kao „elektrošok" domaćim političarima da ostvare međusobni dijalog. On je rekao da su prilikom njihove posete Sarajevu vođeni otvoreni, a na momente i tvrdi razgovori. „Ova poseta treba da posluži kao elektrošok političarima da ostvare međusobni dijalog, ubrzaju donošenje zakona za ispunjavanje uslova da se BiH približi EU i da se ukinu vize za njene građane, ali i da se stvore uslovi za ekonomsko jačanje", rekao je Incko.
Pogledaj vesti o: Milorad Dodik

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.