Trajković: Ne možemo sto puta da kapituliramo

Izvor: Blic, 08.Sep.2010, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trajković: Ne možemo sto puta da kapituliramo

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Srba Rada Trajković izjavila je danas da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova, ali da mora da shvati i prihvati realnost koja se dogodila na Kosovu i Metohiji.

"Ne možemo sto puta da kapituliramo", rekla je Trajkovićeva istakavsi da ne zna koliko je puta do sada predsednik Srbije Boris Tadić "kapitulirao" i koliko puta je "priznao nezavisnost".

"Svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potpis sa Evropskom unijom bio je za nas kapitulacija, izdaja i bilo je i stranaka i ljudi koji su ga prozivali za ovo i ono", podsetila je ona.

Izrazivši se slikovito Trajkovićeva je rekla da pasta koja se izbaci iz tube više ne može biti u tubu vraćena.

"Moramo da priznamo realnost u kojoj se trenutno ovaj prostor nalazi, a realnost je da je ogromna većina Albanaca na prostoru Kosovu i Metohije proglasila nezavisnost i prihvatila to kao jedinu i moguću opciju", kazala je Trajkovićeva gostujući u "Kažiprstu" B92.

Unutar te realnosti živi oko 140.000 Srba za koje treba naći odgovor kako da opstanu unutar te realnosti koju su do sada priznale 72 države, istakla je ona.

"Ako je pacijent oboleo od karcinoma i vi mu saopštite da je on bolestan i da treba da ga operišete, on ne prihvata realnost i normalno da je njegovo stanje iz dana u dan sve teže i teže", rekla je Trajkovićeva, koja je i direktor Doma zdravlja u Gračanici.

Napomenuvši da govori kao lekar ona je dodala da kada čovek prihvati realnost, kakva jeste, on onda nalazi i odgovor na te realnosti ili se bori protiv nje i može sebi kao pacijent da produži život.

"I mi možemo dole mnogo stvari da uradimo, ako prihvatimo tu realnost", rekla je ona.

Ali, ako kao država tu realnost ne prihvatimo, dovodimo i sebe i srpski narod na prostoru Kosova i Metohije u sve težu poziciju, ocenila je Trajkovićeva ukazavši da je realnost da se prostor Kosova i Metohije "u institucionalnom smislu sve više udaljava od Srbije".

Ona je ocenila da je rezolucija o Kosovu i Metohiji, koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN, "u funkciji abolicije naše diplomatije zbog poraza u Međunarodnom sudu pravde".
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.