Tadić u Jabuci

Izvor: RTS, 02.Avg.2010, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić u Jabuci

Predsednik Boris Tadić poručio je u Jabuci da to mesto, koje je pre dve meseca bilo na ivici međunacionalnog sukoba, više nikada ne sme biti mesto razdora, već sredina u kojoj će različite nacionalne zajednice nastaviti da u miru neguju svoj identitet.

Predsednik Srbije Boris Tadić i zaštitnik građana Saša Janković danas su u Jabuci kod Pančeva prisustvovali obeležavanju seoske slave - >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Svetog Ilije i pozvali meštane da neguju multikulturalnost i tradiciju skladnog saživota.

Ne smemo da zaboravimo nasilje i dečaka koji je tragično izgubio život u Jabuci, ali ne smemo ni da dozvolimo da se to nasilje ponovi, izjavio je Tadić.  

"Ovde sam da bih sprečio da ova Jabuka postane jabuka razdora i da bih doprineo da se ljudi ovde bolje razumeju", rekao je srpski predsednik.

"Želim da ohrabrim i Makedonce i Srbe i Rome da obeshrabre one koji su skloni osveti i nasilju, jer samo tako možemo da gradimo i bolju Srbiju i bolju Jabuku", naglasio je Tadić.

Selo Jabuka se nedavno našlo u centru pažnje javnosti nakon što su u njoj umalo izbili međunacionalni sukobi. Grupa meštana je, posle ubistva dečaka Dejana S, kamenovala kuće Roma.

"Moramo da negujemo sećanje na dečaka koji je izgubio život, ali nikako ne smemo da dopustimo novo nasilje. Samo tako možemo u Srbiji da imamo stabilnost i razvoj", rekao je predsednik Tadić.

Prednost različitosti

Ombudsman Janković je ukazao da iz saživota 19 različitih nacionalnih zajednica u Jabuci mogu proisteći najdivnije stvari, jer različitost, prema njegovim rečima, treba da bude prednost, a ne izvor sukoba.

Janković je na meštane Jabuke apalovao da učine sve da se nasilje, koje je pretilo da poremeti odnose u toj tradicionalno skladnoj multinacionalnoj zajednici, više nikada ne ponovi.

Zaštitnik građana je poručio da će država nastojati da kroz sport, kulturu, obrazovanje i socijalno staranje pomogne da sve zajednice u Jabuci nastave da žive u prijateljskim odnosima.

Poruci mira pridružila se gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović koja je pozvala sve zainteresovane da pomognu programe prevencije nasilja u multinacionalnim sredinama.

Posle svečane sednice Saveta Mesne zajednice "Jabuka" , Tadić i Janković su prisustvovali i otvaranju likovne izložbe u Domu kulture "Kočo Racin" gde su izloženi radovi učesnika dečje likovne kolonije.
Pogledaj vesti o: Sveti Ilija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Jabuka neće biti jabuka razdora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2010

JABUKA -..Predsednik Srbije Boris Tadić i zaštitnik građana Saša Janković danas su u Jabuci kod Pančeva prisustvovali obeležavanju seoske slave svetog Ilije i pozvali meštane da neguju multikulturalnost i tradiciju skladnog saživota...Tadić i Janković su poručili da Jabuka, koja je pre dve...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

TADIĆ: JABUKA MIRA, A NE RAZDORA

Izvor: Kurir, 03.Avg.2010, 09:12

JABUKA - Ne postoje zli narodi, već samo zli pojedinci i protiv njih moramo da se svi zajedno borimo!..Ovo je juče u Jabuci poručio predsednik Srbije Boris Tadić, koji je zajedno s meštanima proslavio seosku slavu Sveti Ilija...Tadić je naglasio da njegova poseta Jabuci nije nimalo slučajna, već...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.