Sveti Ilija
Sveti Ilija

Sveti Ilija starozavetni prorok, i novozavetni hrišćanski svetitelj, veoma poštovan u pravoslavlju, se slavi 2. avgusta.

Da je jedan od najpoštovanijih svetitelja među Srbima potvrđuju i velike manifestacije, sabori, vašari, slave, koji se održavaju širom Srbije na ovaj sveti dan. Svetog Iliju Gromovnika narod smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, zato se i svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Prema predanju, Ilija je rodom iz Tesvita, tako je prozvan Ilija Tesvićanin. On se pominje u Talmudu, Bibliji, i Kuranu. Ipak malo se zna o njegovom pravom životu.

Ilija ili Elaja je bio izraelski prorok iz 9. veka pre nove ere. Po predanju i pričama Ilija kada je došao na svet, njegov otac Savah je video anđele oko njega koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karaktera i sile. Ilija je bio u sukobu sa tadašnjim carem Ahavom koji je bio odbacio hrišćansku veru zbog žene Jezavelje.

Prorok Ilija mu se suprotstavio i pokazao moć Božiju, zbog toga tri i po godine nije bilo kiše. Veruje se da je upravo zbog svoje velike moći i ognja toliko poštovan u narodu.

Sveti Ilija je prisutan u Starom i Novom zavetu kao prorok, čije je osobine sa strahopoštovanjem preuzelo hrišćanstvo, vezujući ga za nastanak nove vere i za novi Hristov dolazak. Smatra se da je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu, na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima, i to sa poukama nove vere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama u pravoslavlju.

Srpski narod mnoge prirodne pojave i vreme pripisuje Svetom Iliji, kom je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i mnoge osobine svog starog Boga Peruna, koji je upravljao gromovima i munjama.
Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kočijama koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegove kočije koje putuju po nebu i oblacima.
Veruje se da Sveti Ilija nije umro, već da se živ u svojim plamenim kočijama, vazneo na nebo, pa se ta scena uvek slika prazničnim Ilindanskim ikonama.

Ilija Gromovnik kako se najviše naziva u našem narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine u avgustu. Veruje se da je upravo Sveti Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će biti suša.
Zbog toga se i do danas u seoskim predelima i sredinama održao običaj da se na dan Svetog Ilije nikako ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Narod govori da od Svetog Ilije polako prolaze vrućine, pa je tako i nastala izreka Od Svetog Ilije sunce sve milije.
Veruje se da je na dan Svetog Ilije dobro uzeti med radi zdravlja.
Običaj je nekada bio da majke mažu decu medom kako bi cele godine bila zdrava.

Sveti Ilija je slava i mnogih familija u Srbiji. Iako većina malo zna o životu Ilije proslavljenje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju srpskog naroda, koji ga naziva Gromovnikom. Ono što je za Slovene bio Perun, to je za Srbe Sveti Ilija, a ako znamo da su Srbi upravo iz mnogobožačke slovenske religije prešli na hrišćanstvo, jasno je zašto se pridaje toliki značaj ovom velikom svetitelju.
Predanje govori da se Sveti Ilija vazneo na nebo i da je i dalje živ. On će prema predanju biti preteča drugog dolaska Hristovog u koji veruju pripadnici ove religije.

Srbi su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog starog Boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, preneli na Svetog Iliju. Po narodnoj tradiciji Sveti Ilija vozi se na vatrenim kolima i kada zagrmi na nebu on ganja demone.

Grmljavina je tutnjava njegovih kola, kojima se on vozi po nebu i oblacima. Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja ili kako vatrenim kolima ide na nebo, ili kako drži nož u ruci, kao sam znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil, ili kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Po narodnoj tradiciji Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima dok je grmljavina tutnjava njegovih kola, kojima se vozi po nebu i tera đavola. Sveti Ilija Gromovnik kako se još naziva u narodu, pada kada je najtoplije vreme, i običaj je da se za njegov praznik ne radi na njivi i u bašti iz poštovanja prema svetitelju. Sveti Ilija je u Srbiji bio slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine, međutim nakon propasti kraljevine Jugoslavije i dolaska komunista na vlast, slava je prestala da se slavi i obeležava.

1992. godine Sveti Ilija ponovo postaje slava vazdušnih snaga.
Kod nas se slavi slava dok drugi idu na slavu, mnogi se odlučuju da muškoj deci daruju ime po ovom svetitelju jer je simbol neustrašivosti i snage.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 02.Apr.2021, 16:10

17 GODINA ZA UBISTVO U CRKVI Na proslavi crkvene slave nasmrt izbo Joksića, a Jovanovića teško povredio

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 17 godina zatvora Marka Petkovića jer je u dvorišštu crkve Sveti Ilija u Vraniću 2. avgusta...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2021

Za ubistvo u crkvenoj porti u Vraniću potvrđeno 17 godina zatvora

Za ubistvo u crkvenoj porti u Vraniću potvrđeno 17 godina zatvora

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 17 godina zatvora Marka Petkovića jer je u dvorištu crkve "Sveti Ilija" u Vraniću 2. avgusta 2015. prilikom proslave crkvene slave nožem zadao smrtne povrede Saši Joksiću, a Draganu Jovanoviću naneo teške povrede opasne po život.. Ovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je u julu prošle godine Petković osuđen za krivično delo teško ubistvo u pokušaju. Istom presudom potvrđena...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 02.Apr.2021

Potvrđena presuda, 17 godina zatvora za ubistvo u crkvi u Vraniću

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 17 godina zatvora Marka Petkovića jer je u dvorištu crkve "Sveti Ilija u Vraniću 2. avgusta 2015. prilikom obeležavanja crkvene slave nožem ubio Sašu Joksića, a Draganu Jovanoviću naneo teške povrede opasne po život. Tom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom je u julu prošle godine Petković osuđen za krivično delo teško ubistvo u pokušaju.Istom presudom potvrđena...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2021, 15:52

Četvrt veka od egzodusa Srba iz Sarajeva

Četvrt veka od egzodusa Srba iz Sarajeva

Parastosom u crkvi Svetog proroka Ilije u Ilijašu danas je počelo obeležavanje 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba, a gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić je poručio da je februar 1996. najstradalniji mesec za srpski narod na ovim prostorima, jer je oko 120.000 Srba dobrovoljno napustilo ognjišta.. "Tada je srpski narod odlučio da tapiju na svoju zemlju prepusti tapiji za stvaranje Republike Srpske. Možemo reći da je srpski narod Sarajeva dobrovoljno platio...

Detaljnije >>

Izvor: OkRadio.rs, 08.Feb.2021, 15:08

Kreću radovi za izgradnju mosta do manastira u Kacapunu

Kreću radovi za izgradnju mosta do manastira u Kacapunu

Pripremni radovi za izgradnju novog mosta u selu Kacapun prema manastiru Svetog proroka Ilije, počeli su danas, potvrđeno je iz opštine Vladičin Han. Most će imati propust od sedam, biće dugačak osam i širok oko...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Feb.2021, 18:00

Zec zalutao u tunel, vozač ga štitio cijelim putem

Predivna priča stiže nam, ni manje ni više, nego iz tunela Sveti Ilija, kroz Biokovo.

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 26.Jan.2021, 08:05

ČUDO U ČERNOBILJSKOJ CRKVI: U hramu Svetog Ilije radijacija nikad nije povećana, naučnici ne mogu da objasne fenomen! (VIDEO)

ČUDO U ČERNOBILJSKOJ CRKVI: U hramu Svetog Ilije radijacija nikad nije povećana, naučnici ne mogu da objasne fenomen! (VIDEO)

Samo na jednom mestu na teritoriji opustošene černobiljske regije zakoni prirode su izgubili na snazi - u crkvi Svetog Ilije. Za razliku od okoline, unutar...

Detaljnije >>