Tadić se sastao s Pahorom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2010, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić se sastao s Pahorom

NOVA GORICA -

Predsednik Srbije Boris Tadić doputovao je danas u Sloveniju, gde ga je u mestu Ceglo kod Nove Gorice dočekao slovenački premijer Borut Pahor.

Tadić i Pahor razgovaraju, uz večeru u vinariji "Movia", a posle susreta su najavljene izjave za medije.

Pahor je juče u izjavi novinarima u Ljubljani podsetio da do posete srpskog predsednika dolazi pred debatu u Generalnoj skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << UN, 9. septembra, o rezoluciji o Kosovu koju je podnela Srbija.

Slovenački premijer je najavio da će težište razgovora sa Tadićem biti "šta Ljubljana može da učini za pronalaženje rešenja koje bi zadovoljilo većinu država članica Evropske unije".

Prema rečima Pahora, "veoma je važno da Srbija takođe ima evropsku perspektivu i Slovenija će se za to zalagati".

Krkobabić: Kompromis moguć, ali bez zadiranja u pitanje statusa

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić izjavio je danas da je moguć kompromis Srbije i Evropske unije o sadržaju rezolucije o Kosovu, osim kada je reč o statusu južne srpske pokrajine.

"Smatram da se o suverenitetu zemlje ne može govoriti. O tome kompromisa nema. Tu je Srbija potpuno jasna i nedvosmislena, naše pravo na suverenitet i teritorijalni integritet moramo braniti svim raspoloživim diplomatskim i političkim sredstvima", izjavio je Krkobabić Tanjugu.

"Predsednik Republike Boris Tadić i Ministarstvo inostranih poslova ništa nisu uradili što bi bilo podložno objektivnoj kritici", naglasio je on.

Krkobabić smatra da je, nakon što je Srbija iscrpela sve pravne mogućnosti, jedini legitiman i ispravan potez bio obraćanje Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

"Naša rezolucija je legitimna i legalna i ima apsolutnu pravnu i političku utemeljenost u svim svojim delovima", istakao je potpredsednik vlade.

"Podržavam predsednika Tadića i smatram da je njegova obaveza da do kraja izdrži na principima na kojima je do sada istrajavao. On je, zaista, učinio izvanredne napore da se taj problem najpravednije reši", naglasio je Krkobabić.

On smatra da su neutemeljeni zahtevi srpske opozicije da Vlada Srbije podnese ostavku u slučaju da Rezolucija ne prođe u UN.

"Mi ne možemo uticati na odluku Generalne skupštine. Utičemo koliko možemo u razgovorima sa predstavnicima vlada, članica UN i na delegate svih zemalja sveta da objektivno shvate našu poziciju", rekao je Krkobabić.

On je naglasio da vlast u Srbiji ne može biti okrivljena u slučaju da bude odbijena naša Rezolucija u UN.

"A za nas u Srbiji Kosovo je isuviše važno pitanje da bi se na njemu prikupljali politički poeni. To je nacionalno pitanje i o njemu svi mi moramo da govorimo istim glasom", zaključio je Krkobabić.

Ljajić: Rasprava u UN značajna, ali ne preterano

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da je 9. septembar značajan dan za Srbiju jer će se toga dana u Ujedinjenim nacijama raspravljati o srpskom predlogu rezolucije o Kosovu, ali da mu, ipak, ne treba pridavati značaj koji mu objektivno ne pripada.

On je rekao ne želi ni da minimizira tu raspravu u UN, dodavši da će intenzivna diplomatska borba uslediti i posle 9. septembra, bez obzira na to kako će se ona završiti.

"Mi ćemo tu borbu voditi posle 9. septembra da bi smanjili broj priznanja Kosova", rekao je Ljajić u intervjuu Tanjugu, dodajući da će Priština uložiti napor da priznanja bude što više.

Samim tim, objasnio je on, pozitivan ishod glasanja po Srbiju mnogo bi značio za nastavak te naše političke borbe, dok bi negativni ishod tu prednost dao Prištini.

"Ali, u svakom slučaju, ništa se presudno neće dogoditi i nećemo staviti tačku na to pitanje. Ja samo govorim o realnom aspektu značaja rasprave koja će se voditi 9. septembra", rekao je Ljajić.

On smatra da bi najgora solucija bila ako bi Srbija, kod zemalja koje su nas podržavale u našoj politici prema Kosovu, ostavila utisak da odustaje od dosadašnje borbe, bez obzira na rezultat i ishod glasanja.

Zato, smatra on, Srbija mora da traži onu vrstu kompromisa koji će eliminisati taj utisak i koji bi doveo do teksta rezolucije koji je za nas prihvatljiv i koji ni na indirektan način neće priznati kosovsku nezavisnost.

"Manevarski prostor Srbije je skučen. Krećemo se između te dve krajnosti koje su vrlo blizu. Tražimo onu soluciju koja nam posle 9. septembra neće vezati ruke u daljoj političkoj i diplomatskoj borbi", naveo je ministar, koji je i lider Socijaldemokratske partije Srbije.

On je objasnio da se posle ovog glasanja to pitanje premešta u Savet bezbednosti UN gde se bez podrške i promene stava Kine i Rusije, takođe, ne može ništa dramatično desiti na našu štetu.

Ljajić je ukazao da je za članice Evropske unije najsporniji deo rezolucije koji govori o otcepljenju i onaj koji praktično ukazuje na neprihvatljivost jednostrano proglašene nezavisnosti i taj deo će verovatno biti predmet "napada zemalja koje traže da se tekst rezolucije izmeni".

"Čak i ako bi bio usvojen tekst rezolucije u prvobitnom obliku ne možemo reći da smo završili političku i diplomatsku bitku. Pobeda je važna, ali ta politička borba će biti nastavljena s tim što bi u tom slučaju naše pozicije bile kud i kamo jače", istakao je ministar, dodajući da bi, u suprotnom, dalje nastavili "nešto oslabljeni".

Govoreći o situaciji na terenu, Ljajić je kazao da ne treba isto gledati na Srbe koji žive na severu Kosova i one koji su u enklavama.

On je dodao da ne podržava izlazak Srba na parlamentarne kosovske izbore, ali jeste za to da oni koji žive u enklavama učestvuju na lokalnim izborima jer je najgore stanje ono koje imamo sada - paralelne skupštine opština.

Za Srbe na Kosovu bi najbolje bilo da postoji jedinstvena politika i jak politički faktor koji bi u dogovoru sa tim ljudima radio u njihovom najboljem interesu i poboljšanju uslova u kojima oni žive.

Oko toga, kaže Ljajić, nema velikog mudrovanja već je samo potrebno da Beograd definiše jasan stav koji bi građanima bio predočen, a ne da oni nagađaju i sami tumače šta je Beograd hteo da kaže.

"Mislim da bi se uz vrlo jasnu politiku Beograda moglo da dođe do saglasnosti oko što jačeg političkog faktora među Srbima na Kosovu", uveren je Ljajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.