Tadić sa Pecalnikosom: Zahvalnost Grčkoj za principijelnu podršku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2012, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sa Pecalnikosom: Zahvalnost Grčkoj za principijelnu podršku

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas sa predsednikom Parlamenta Grčke Filiposom Pecalnikosom, kojem je zahvalio na principijelnoj podršci Grčke očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i evropskim integracijama naše zemlje.

Tadić je sa Pecalnikosom razgovarao o bilateralnim odnosima dve zemlje i evropskim integracijama Srbije, saopšteno je iz pres službe predsednika.

Predsednik Srbije pozdravio je i potpisivanje Memoranduma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o saradnji parlamenata dve zemlje.

Đukić-Dejanović: odlični politički i ekonomski odnosi

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i predsednik parlamenta Grčke Filipos Pecalnikos potpisali su danas Memorandum o saradnji dva parlamenta i ocenili da su politički i ekonomski odnosi dve zemlje odlični.

Dejanović je, posle potpisivanja Memoranduma, rekla novinarima da svi oblici saradnje sa prijateljskom Grčkom, uključujući i parlamentarnu, govore o tradiciji koju nikada dve države nisu izneverile.

"U razgovoru smo konstatovali da su naši politički i ekonomski odnosi odlični, da će parlamentarna diplomatija i ono što parlament u narednom periodu može učiniti u jednoj i drugoj zemlji za popravljanje i podizanje svih oblika saradnje sigurno biti korisno za građane i Grčke i Srbije", istakla je Dejanović.

Ona je rekla da su konstatovali i da je 2,2 milijarde evra investicija Grčke u Srbiji jedan od vrlo korisnih ekonomskih mostova i da se otvara mnogo mogućnosti za različite oblike saradnje, i u nauci, umetnosti i sportu.

Dejanović je rekla da će, bez obzira što dve zemlje prolaze kroz delikatan period, u narednom periodu biti i dalje jedni drugima velika podrška.

Ona je rekla da se u ime građana Srbije i parlamentaraca Pecalnikosu zahvalila "što Grčka ispoljava veliko razumevanje za sve naše unutarpolitičke i spoljnopolitičke ciljeve, posebno kada je u pitanju podrška evropskom putu Srbije i suverenitetu naše zemlje".

Pecalnikos: Srbija što bržim tempom ka Evropskoj uniji

"Nepokolebljivi smo u tome da Srbija treba što bržim tempom da se približi Evropskoj uniji. Srbija je pristupila značajnim promenama u relativno kratkom periodu. Nadam se da će tokom sledeće sednice Evropskog saveta, u martu, Srbiji biti dodeljen status kandidata, jer ona ima pravo na to", rekao je Pecalnikos.

On je naglasio da Srbija ima punu podršku Grčke i grčkog parlamenta u težnjama i naporima koje ulaže.

Komentarišući odluku grčkog parlamenta da usvoji mere štednje, Pecalnikos je izjavio da su te odluke neprijatne, ali da su potrebne.

On je rekao da će merama štednje, koje su usvojene u nedelju uveče, ojačati grčka privreda i biće "obezbeđena sigurnost Grčke unutar tvrdog jezgra Evropske unije".

Prema njegovim rečima, velika većina grčkog naroda shvata da je taj put potreban da bi se obezbedila bolja budućnost za decu i pokolenja koja dolaze.

"Ovih dana ja više volim da idem svojom golgotom, a ne svojim odlukama da dovedem moju zemlju do golgote", rekao je Pecalnikos.

On je naveo da su reakcije demonstranata povodom usvajanja mera štednje izašle iz normalnog okvira, bilo je i brutalnog nasilja koje je dovelo do uništavanja zgrada i objekata.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tadić se sastao sa predsednikom Skupštine Grčke

Izvor: S media, 13.Feb.2012

Predsednik Srbije Boris Tadić zahvalio se predsedniku Skupštine Grčke Filiposom Pecalnikosom zbog principijelne podrške njegove zemlje očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i evropskoj integraciji Srbije, na sastanku u Beogradu...Tadić: Srećan sam i zbog OEBS-a i zbog Đokovića..Tadić:...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.