Tadić protiv odlaganja širenja EU

Izvor: BKTV News, 03.Sep.2014, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić protiv odlaganja širenja EU

Predsednik NDS Boris Tadić izrazio je na forumu u Poljskoj negativan stav u vezi sa veštačkim odlaganjem ulaska u EU preostalih balkanskih zemalja.

Učestvujući na panelu „Budućnost Istočnog partnerstva i politika proširenja EU nakon ukrajinske krize“, Tadić je ocenio da EU mora da prevaziđe „zamor od proširenja“ pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << se u suprotnom može dogoditi jačanje uticaja drugih sila na Balkanu.
Predsednik NDS-a je upozorio na posledice „zamora od proširenja“ na proces sprovođenja reformi, bez kojih nema napretka i razvoja zemalja kandidata.
Govoreći o krizi u Ukrajini, Tadić je rekao da ona nije uticala na intenzitet „zamora od proširenja“ u odnosu na Istočno partnerstvo i Zapadni Balkan, dodajući da strategija tog partnerstva ne može biti uspešna bez dogovora sa Rusijom.
„Naprotiv, nastavlja se strategija odlaganja i usporavanja pregovora za zemlje Zapadnog Balkana“, rekao je Tadić, upozoravajući da takav pristup odlaže reforme, jer su pregovori ključni instrument u njihovom sprovođenju i garancija njihove dubine i kvaliteta.
Predsednik NDS-a je zatražio da se ubrza postojeći pregovarački proces, jer postoji opasnost da ni ove godine Srbija neće otpočeti pregovore, uprkos dobijenom datumu.
„Proces sprovođenja reformi je suštinski značajniji od samog formalnog članstva. Istovremeno, često bolne reforme nisu moguće bez podrške građana, a svako veštačko usporavanje integracija i pregovora smanjuje entuzijazam građana za podršku evropskoj budućnosti“, ocenio je Tadić.
Ekonomski forum, koji se 24. put održava u poljskom gradu Krinica, je najznačajniji skup političkih, ekonomskih i lidera iz civilnog sektora u Centralnoj Evropi.
Glavne teme ovogodišnjeg foruma, koji je okupio oko 2.500 lidera i eksperata iz oblasti politike, ekonomije, nevladinog sektora i akademskih zajednica, vezane su za društvene, političke i ekonomske posledice globalnih kriza.
Izvor: Beta, B92
The post Tadić protiv odlaganja širenja EU appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.