Tadić: EU mora da prevaziće zamor od proširenja

Izvor: Mondo, 03.Sep.2014, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: EU mora da prevaziće zamor od proširenja

Predsednik Nove demokratske stranke (NDS) Boris Tadić založio se danas u Poljskoj protiv veštačkog odlaganja proširenja članstva u Evropskoj uniji na preostale zemlje Balkana.

Foto: Beta/Nenad Petrović

Tadić je, na panelu čija tema je bila "Budućnost Istočnog partnerstva i politika proširenja EU nakon ukrajinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << krize", istakao je da EU mora da prevaziđe takozvani zamor od proširenja, "budući da se u suprotnom može dogoditi jačanje uticaja drugih sila na Balkanu".

On je posebno upozorio na posledice "zamora od proširenja" na proces sprovođenja reformi, bez kojih nema napretka i razvoja zemalja kandidata.

Tadić je ocenio da ukrajinska kriza nije uticala na intenzitet "zamora od proširenja" u odnosu na Istočno partnerstvo i Zapadni Balkan.

"Naprotiv, nastavlja se strategija odlaganja i usporavanja pregovora za zemlje Zapadnog Balkana", ukazao je on, upozoravajući da takav pristup odlaže reforme, jer su pregovori ključni instrument u njihovom sprovođenju i garancija njihove dubine i kvaliteta.

On je zatražio da se ubrza postojeći pregovarački proces, jer postoji opasnost da ni ove godine Srbija neće otpočeti pregovore, uprkos dobijenom datumu.

Tadić je, istovremeno, ocenio da strategija Istočnog partnerstva ne može biti uspešna bez dogovora sa Rusijom.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić protiv odlaganja širenja EU

Izvor: B92, 03.Sep.2014

Predsednik NDS Boris Tadić izrazio je na forumu u Poljskoj negativan stav u vezi sa veštačkim odlaganjem ulaska u EU preostalih balkanskih zemalja...Učestvujući na panelu "Budućnost Istočnog partnerstva i politika proširenja EU nakon ukrajinske krize", Tadić je ocenio da EU mora da prevaziđe...

Nastavak na B92...

Tadić na forumu u Poljskoj o proširenju EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2014

Nova demokratska stranka (NDS) saopštila je danas da se predsednik te partije Boris Tadić, koji učestvuje na Ekonomskom forumu u poljskom gradu Krinica, založio protiv veštačkog odlaganja proširenja članstva u EU na preostale zemlje Balkana...Učestvujući na panelu "Budućnost Istočnog partnerstva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.