Tadić počasni gost na proslavi libijske revolucije

Izvor: Studio B, 02.Sep.2010, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić počasni gost na proslavi libijske revolucije

Libijski lider Moamer el Gadafi priredio je svečanu večeru povodom obeležavanja 41. godišnjice libijske revolucije, kojoj je uz više lidera drugih država prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik Srbije sedeo je na svečanoj večeri odmah do libijskog lidera, a na večeri su bili i član Predsedništva BiH Haris Silajdžić, premijer Slovenije Borut Pahor, premijerka Hrvatske Jadranka >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Kosor, italijanski šef diplomatije Franko Fratini, kao i predsednici više afričkih država - Maurutanije, Čada, Nigerije, Gvineje i premijeri Alžira, Tunisa, i Maroka.

Posle svečane večere, Gadafi i Taduć su, uz prisustvo ostalih lidera, bili na svečanoj proslavi sa kulturnoumetničkim programom koji je povodom goidšnjice revolucije održan u centru Tripolija.

Ovo je četvrti susret Tadića i Gadafija, a drugi ove godine. Predsednik Srbije je početkom aprila imao sastanak sa libijskim liderom u njegovoj letnjoj rezidenciji u Sirtu.

Gadafi je u septembru prošle godine uručio orden predsedniku Srbije, koji je tada u Tripoliju prisustvovao proslavi 40 godina libijske revolucije. Prvi put sastali su se 2005. godine.

Libija predsedava Generalnoj skupštini UN, koja na sednici 9. septembra terba da raspravlja o srpskoj rezoluciji o Kosovu. Libija je jedna od najbogatijih afričkih zemalja sa velikim uticajem u arapskom svetu.

Posle godina provedenih pod međunarodnim sankcijama, Libija je početkom ove decenije normalizovala diplomatske odnose sa ključnim zapadnim državama, koje ponovo pokazuju interesovanje za velika ulaganja kapitala u tamošnju privredu, naročito sektor nafte i zemnog gasa.

Poslednjih godina su u Libiji sprovedene ekonomske reforme kao deo šire kampanje uključivanja zemlje u globalnu tržišnu privredu.

Libija spada u red zemalja koje nisu pogođene svetskom ekonomskom krizom, zahvaljujući bogatstvu u nafti.

Zato Libija postaje sve privlačnija i za srpske privrednike, tim više što su diplomatski odnosi između Beograda i Tripolija uspostavljeni još 1955, a prijateljstvo koje je bilo karakteristično za odnose Tita i Gadafija odolelo je svim iskušenjima tokom nemirnih 1990-tih na Zapadnom Balkanu.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.