Tadić obilazi Koridor 10

Izvor: RTS, 10.Avg.2010, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić obilazi Koridor 10

Predsednik Srbije Boris Tadić posetio obilaznicu oko Dimitrovgrada na Koridoru 10. Tadić dobio uveravanja da će radovi na Koridoru biti završeni do aprila 2012. godine. Predsednik Srbije posetio i fabriku za proizvodnju supa "Jumis" u Nišu.

Obilaskom radova na Koridoru 10, predsednik Srbije Boris Tadić je započeo posetu Dimitrovgradu i Nišu.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da treba da se ide ka ukidanju duplih funkcija i da je to njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << politički stav i dodao je da nije realan strah da će zbog duplih funkcija EU ukinuti Srbiji bezvizni režim i da time ne treba plašiti građane.

"Nema dileme da treba da idemo prema tome da nema duplih funkcija, ali s druge strane, ne možemo sve odluke doneti u ovom vremenu, već je potrebno stvoriti realne mogućnosti za donošenje takvih odluka", rekao Tadić novinarima prilikom obilaska fabrike "Jumis" u Nišu.

Tadić je istakao da je Srbija dobila podršku evropskih institucija za ukidanje duplih funkcija u najskorijem vremenu, odnosno do kraja mandata svih postojećih lokalnih administracija i pokrajinskog i republičkog parlamenta.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić izjavio je ranije da bi zbog prava na duple fotelje, koje je ozakonila republička Skupština, građani Srbije mogli da izgube pravo na beli šengen.

Tadić dobio uveravanja od investitora da radovi na Koridoru 10 teku predviđenom dinamikom, kao i da će biti završeni do sredine aprila 2012. godine.

"Imamo još mnogo posla na južnom kraku prema Bugarskoj, ali je dobro da je ova teška deonica započeta", rekao je Tadić.

Na ovom delu će se izgraditi još dva tunela i još sedam mostova što govori da je deonica veoma kompleksna i da će zahtevati mnogo radova, rekao je Tadić.

Govoreći o Južnom toku, Tadić je rekao da se razmatraju opcije ulaska tog gasovoda u Srbiju kod Zaječara ili kod Dimitrovgrada.

"Bugarski i ruski partneri i Srbija obaviće konsultacije o tome i videti gde je najracionalnije da gasovod uđe u Srbiju", istakao je Tadić.

Bugarska je konačno ušla u projekat Južnog toka u punom kapacitetu, naveo je Tadić i dodao da je o mestu ulaska gasovoda u Srbiju, što je projekat ruskog Gasproma, razgovarao s bugarskim premijerom Bojkom Borisovom tokom posete Varni prošle sedmice.

Predsednik je naglasio da "nije najvažnija stvar da li će krak Južnog toka ući u Srbiju kod Dimitrovgrada ili kod Zaječara".

"Gde god da Južni tok uđe u Srbiju, kasnije ćemo pristupiti gasifikaciji čitave zemlje", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije ocenio je i da se time što je Bugarska punim kapacitetom ušla u realizaciju Južnog toka podiže verovatnoća bržeg početka izgradnje gasovoda.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat "Gasproma" i italijanskog "Enija", trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Vrednost investicije je procenjena na 20 milijardi evra, kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, izgradnja bi trebalo da počne u 2013. godini, a rok za završetak radova je kraj 2015. godine.

Završetak važnih projekata 

Predsednik Tadić je izjavio da je namera države da u svakom delu pokrene radove na velikim infrastrukturnim projektima.

"Kao predsednik Srbije dajem podsticaj da se svi važni projekti dovrše, jer je to odgovornost svakog nosioca državnih ili društvenih funkcija u Srbiji", rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, pitanje budžetskog deficita bitno je kako za finansijsku, tako i za opštu socijalnu i političku stabilnost i za bezbednost zemlje.

Tadić je dodao da, kao predsednik Nacionalnog saveta za infrastrukturu, poslednjih dana objašnjava građanima i javnosti da država želi da završi sve projekte, ali da ne može da se zadužuje i da na taj način stvara "finansijsku rupu u finansijskom sistemu Srbije".

Boris Tadić je, prilikom obilaska fabrike za proizvodnju supa i začina za hranu "Jumis" u Nišu, rekao da trgovački lanci ne smeju da žive na uštrb proizvođača, ali da u Srbiji postoje preduzetnici koji se bave samo svojom proizvodnjom i ne vode računa o onima koji su ekonomski oslonjeni na njih.

Predsednik je istakao da je potrebno da postoji komplementarnost između proizvođača i trgovaca i da rokovi plaćanja ne smeju da budu predugi, jer dovode u pitanje likvidnost proizvođača.

"Rokove treba smanjivati do 90 dana. Svi duži rokovi isplate su vrlo opasni za proizvođače", kazao je on.

Tadić je rekao i da su osnova srpske privrede mala i srednja preduzeća, i da ona predstavljaju infrastrukturnu mrežu privrede u Srbiji. Ta preduzeća su, kako je kazao, garancija uspešnog privređivanja u dužem vremenskom intervalu.

Osvrćući se na ekonomsku situaciju u Nišu, Tadić je rekao taj grad već decenijama nije imao suštinske investicije, a da je potrebno razrešiti pitanje železničkog čvora.

Predsednik Tadić obišao je Odeljenje za maksilofacialnu hirurgiju niškog Kliničkog centra, a na kraju posete prošetao Nišom i razgovarao sa građanima.
Pogledaj vesti o: Boris Tadić,   Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.