Tadić napustio trku, kandidat za počasnog predsednika DS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2012, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić napustio trku, kandidat za počasnog predsednika DS

BEOGRAD -

Postizanjem konsenzusa o budućem ideološkom profilisanju i unutrašnjem uređenju Demokratske stranke i odustajanjem njenog sadašnjeg lidera Borisa Tadića od kandidature za funkciju prvog čoveka stranke na predstojećoj izbornoj skupštini, stavljena je tačka na spekulacije o tome da li će politički konflikt Tadića i njegovog zamenika Dragana Đilasa rezultirati cepanjem stranke.

Tadić je odluku da se ne kandiduje za lidera stranke, već da bude kandidat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za novoustanovljenu funkciju počasnog predsednika obznanio nakon što je Glavni odbor usvojio predlog izmena Statuta stranke, koji je bio plod kompromisa.

"U novim okolnostima se neću kandidovati za predsednika DS i verovatno ću biti kandidat za počasnog predsednika. To će biti moja funkcija u stranci, a šta će biti moje društvene uloge na svim drugim poljima o tome ćemo razgovarati u mesecima koji dolaze", izjavio je Tadić novinarima posle sednice Glavnog odbora DS.

Tadić je istakao da se ne oseća ucenjenim, ali da je postojala opasnost od podela u redovima demokrata, i da je odluku doneo rukovodeći se interesom stranke, a time i čitavog društva.

Dobio uveravanja - prekid veze sa tajkunima

Boris Tadić izjavio je danas da je insistirao na tome da se prekine organska veza između DS i predstavnika tajkunskih grupa i da je dobio uveravanja da neće biti produbljivanja te saradnje.

"Mislim da su ti ljudi koji su se obogatili na račun društva i građana 90-ih godina nekorisni za društvo. Oni nisu u stanju da naprave proizvod, da ga izvezu na svetsko tržište i učestvuju u ozbiljnoj konkurenciji sa svojim suparnicima na tržištu na globalnom planu. Oni su samo bili u stanju da pod zaštitom države ekonomski funkcionišu i stvaraju profit u prethodnim godinama", rekao je Tadić.

Predsednik DS je rekao da je dobio uveravanja da neće biti produbljivanja te saradnje.

"Smatram da Delta kompanija i gospodin (Miroslav) Mišković tek treba da se izbore za stvarno fer uticaj na našem tržištu", rekao je Tadić i dodao da su takve kompanije rasle u potpuno drugačijim okolnostima i da su imale povoljniije okolnosti nego druge kompanije.

"Razlog očuvanja jedinstva DS je iznad svih nas i time smo pokazali veliku zrelost, nije bilo ucena već se nad nama nadvila objektivna pretnja. Ja sam, podsećam vas, sve vreme želeo da nešto postignem, a ne da nešto postanem, dovoljno sam toga postao u životu, za mene je mnogo dominantniji motiv postignuća nego postanuća", rekao je Tadić.

Konsenzus je u stranci, kako je objasnio, postignut oko toga kojim putem treba ići, oko strukturnih i statutarnih promena i oko toga ko će obavljati koju ulogu ako bude izabran na funkciju u DS.

Upitan da li se oseća kao pobednik ili pobeđeni, Tadić je rekao da je postignuti konsenzus velika pobeda za sve u stranci, a time i za njega.

Tadić je na samoj sednici, obraćajući se članovima GO DS, rekao da bi u budućnosti DS trebalo da se jasnije profiliše kao stranka socijaldemokratske orijentacije.

"Insistirao sam da DS još jednom pojasni svoju socijaldmokratsku orijentaciju, jer pitanje ovog vremena je pitanje siromaštva i zaostajanja, a to su pitanja koja socijaldemokratija bolje rešava nego konzervativna politička orijentacija", objasnio je Tadić.

Cilj unutrašnjih reformi u DS bi, kako se slažu u toj stranci, trebalo da bude snažnije delovanje u opoziciji i priprema za ponovno preuzimanje državnog kormila, budući da Vlada Srbije, prema mišljenju demokrata, neće uspeti da izdrži čitav mandat.

Postignutim kompromisom, međutim, nisu zadovoljni svi članovi stranke, tako je doskorašnji šef srpske diplomatije, i trenutno predsedavajući Generalne skupštine UN, Vuk Jeremić rekao da ne podržava ono što je danas formalizovano na sednici Glavnog odbora i da se zato neće kandidovati za neku od stranačkih funkcija.

On će se, kako je rekao novinarima, po povratku iz Njujorka vratiti u poslaničke klupe "u dresu" DS.

Bivši lider demokrata i premijer Srbije Zoran Živković, koji je slovio za jednog od mogućih predsedničkih kandidata na Skupštini DS, poručio je, posle današnje sednice GO, da napušta stranku.

Takođe, sadašnji potpredsednik stranke Dragan Šutanovac odustao je od kandidature za mesto potpredsednika na sledećoj izbornoj skupštini.

Iako se Boris Tadić povukao iz trke za predsednika DS, kandidat za predsednika stranke Branimir Kuzmanović izjavio je da se neće povesti za njegovim primerom.

"Lakše je kada jedan kandidat odustane, do sada sam imao dva protivkandidata. Sada mi je mnogo lakše", rekao je Kuzmanović u izjavi Tanjugu, podrazumevajući pod drugim kandidatom Dragana Đilasa, koji, međutim, još nije ozvaničio svoju kandidaturu.

Predlog izmena Statuta DS, koji bi trebalo da bude potvrđen na Skupštini stranke, između ostalog podrazumeva promenu nadležnosti predsedništva stranke, uvođenje neposrednog izbora dela članova predsedništva, formiranje etičkog odbora, obnavljanje rada resornih odbora i uvođenje izbornih skupština stranke na dve godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tadić: Neću se kandidovati za predsednika DS, dovoljno sam toga postao u životu

Izvor: Blic, 04.Nov.2012

Postizanjem konsenzusa o budućem ideološkom profilisanju i unutrašnjem uređenju Demokratske stranke i odustajanjem njenog sadašnjeg lidera Borisa Tadića od kandidature za funkciju prvog čoveka stranke na predstojećoj izbornoj skupštini, stavljena je tačka na spekulacije o tome da li će politički...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.