Tadić: Neću se kandidovati za predsednika DS, dovoljno sam toga postao u životu

Izvor: Blic, 04.Nov.2012, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Neću se kandidovati za predsednika DS, dovoljno sam toga postao u životu

Postizanjem konsenzusa o budućem ideološkom profilisanju i unutrašnjem uređenju Demokratske stranke i odustajanjem njenog sadašnjeg lidera Borisa Tadića od kandidature za funkciju prvog čoveka stranke na predstojećoj izbornoj skupštini, stavljena je tačka na spekulacije o tome da li će politički konflikt Tadića i njegovog zamenika Dragana Đilasa rezultirati cepanjem stranke.

Tadić je odluku da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se ne kandiduje za lidera stranke, već da bude kandidat za novoustanovljenu funkciju počasnog predsednika obznanio nakon što je Glavni odbor usvojio predlog izmena Statuta stranke, koji je bio plod kompromisa.

- U novim okolnostima se neću kandidovati za predsednika DS i verovatno ću biti kandidat za počasnog predsednika. To će biti moja funkcija u stranci, a šta će biti moje društvene uloge na svim drugim poljima o tome ćemo razgovarati u mesecima koji dolaze - izjavio je Tadić novinarima posle sednice Gavnog odbora DS.

On je istakao da se ne oseća ucenjenim, ali da je postojala opasnost od podela u redovima demokrata, i da je odluku doneo rukovodeći se interesom stranke, a time i čitavog društva.

- Razlog očuvanja jedinstva DS je iznad svih nas i time smo pokazali veliku zrelost, nije bilo ucena već se nad nama nadvila objektivna pretnja. Ja sam, podsećam vas, sve vreme želeo da nešto postignem, a ne da nešto postanem, dovoljno sam toga postao u životu, za mene je mnogo dominantniji motiv postignuća nego postanuća - rekao je Tadić.

Konsenzus je u stranci, kako je objasnio, postignut oko toga kojim putem treba ići, oko strukturnih i statutarnih promena i oko toga ko će obavljati koju ulogu ako bude izabran na funkciju u DS.

Upitan da li se oseća kao pobednik ili pobeđeni, Tadić je rekao da je postignuti konsenzus velika pobeda za sve u stranci, a time i za njega.

Tadić je na samoj sednici, obraćajući se članovima GO DS, rekao da bi u budućnosti DS trebalo da se jasnije profiliše kao stranka socijaldemokratske orijentacije.

- Insistirao sam da DS još jednom pojasni svoju socijaldmokratsku orijentaciju, jer pitanje ovog vremena je pitanje siromaštva i zaostajanja, a to su pitanja koja socijaldemokratija bolje rešava nego konzervativna politička orijentacija - objasnio je Tadić.

Cilj unutrašnjih reformi u DS bi, kako se slažu u toj stranci, trebalo da bude snažnije delovanje u opoziciji i priprema za ponovno preuzimanje državnog kormila, budući da Vlada Srbije, prema mišljenju demokrata, neće uspeti da izdrži čitav mandat.

Živković napušta DS, Kuzmanović ne odustaje od trke Branimir Kuzmanović

Postignutim kompromisom, međutim, nisu zadovoljni svi članovi stranke, tako je doskorašnji šef srpske diplomatije, i trenutno predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Vuk Jeremić rekao da ne podržava ono što je danas formalizovano na sednici GO DS i da se zato neće kandidovati za neku od stranačkih funkcija. On će se, kako je rekao novinarima, po povratku iz Njujorka vratiti u poslaničke klupe "u dresu" DS.

Bivši lider demokrata i premijer Srbije Zoran Živković, koji je slovio za jednog od mogućih predsedničkih kandidata na Skupštini DS, poručio je, posle današnje sednice GO, da napušta stranku.

Takođe, sadašnji potpredsednik stranke Dragan Šutanovac odustao je od kandidature za mesto potpredsednika na sledećoj izbornoj skupštini.

Kandidat za predsednika DS Branimir Kuzmanović izjavio je, međutim, da se neće povesti za Tadićevim primerom.

- Lakše je kada jedan kandidat odustane, do sada sam imao dva protivkandidata. Sada mi je mnogo lakše - rekao je Kuzmanović u izjavi Tanjugu, podrazumevajući pod drugim kandidatom Dragana Đilasa, koji, međutim, još nije ozvaničio svoju kandidaturu.

Predlog izmena Statuta DS, koji bi trebalo da bude potvrđen na Skupštini stranke, između ostalog podrazumeva promenu nadležnosti predsedništva stranke, uvođenje neposrednog izbora dela članova predsedništva, formiranje etičkog odbora, obnavljanje rada resornih odbora i uvođenje izbornih skupština stranke na dve godine.

Reformski iskoraci

Tadić je ranije danas rekao i da je svoju odluku saopštio članovima Glavnog odbora.

- Kakva god da bude odluka Glavnog odbora, ja ostajem član Demokratske stranke, ostajem u DS i nastaviću da budem prisutan u njenom radu - poručio je Tadić.

- DS je pravila greške u prethodna tri meseca. Na ovoj sednici glavnog odbora DS treba da spreči svaku podelu i da iskaže svoje jedinstvo. Jedinstvo je imperativ. Jedinstvo je pitanje od najvećeg značaja za Demokratsku stranku - rekao je Tadić, dočekan aplauzom članova Glavnog odbora u beogradskom Sava centru.

- Moj apel je da idemo prema konsenzusu, najmanjem mogućem sadržaocu naših politika, ali da ne odustanemo od principa i načela. Moj predlog je da, posle nekoliko meseci teške političke borbe, idemo prema konsenzusu, definišemo programsku i ideološku orijentaciju i potvrdimo vrednosti, političke ciljeve i jedinstvo i izbegnemo rizik podele u DS - istakao je Tadić.

On je ocenio da su unutar stranke iskristalisana rešenja statutarnih promena i postignuta opšta saglasnost da su DS, posle četiri godina direktnog učešća u vlasti i osam godina delimičnog učešća, potrebne reforme da bi što pre došla na

vlast i izvršila promene u društvu.

Tadić je Glavnom odboru predložio da usvoji ove reformske iskorake koji su potrebni DS da bi mogla da menja društvo na bolje.

Povezane vesti: Stefanović: Očigledno je da se svi u DS lepo slažu Živković napušta DS Tadić odbio Đilasovu ponudu da bude počasni predsednik DS-a Nikolić: Baš me briga ko će da pobedi u DS, ne valjaju ni Tadić ni Đilas Tadić: Đilasova prednost samo početna

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.