Tadić na Sajmu knjiga

Izvor: Politika, 24.Okt.2011, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić na Sajmu knjiga

Predsednik kupio „Evropa posle Rima” i „Kafanske bisere”

Predsednik Srbije Boris Tadić danas oko 13 časova, sa majkom Nevenkom, posetio je beogradski sajam knjiga. Tadić je najpre obišao štand počasnog gosta sajma, posvećenog portugalskom jeziku, a potom posetio štand „Naučna KMD”, izdavača koji je objavio knjigu Nevenke Tadić „Osećajno i saznajno u psihoanalitičkoj psihijatriji”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Na štandu izdavača „Albatros plus”, predsednik je razgovarao sa urednikom Jagošem Đuretićem i kupio knjige „Katastrofa na vidiku” Gintera Haniha, „Kompromisi i truli kompromisi” Avišaja Margalita, i „Englesko-srpski medijski glosar” Nade Donati. Od Žarka Jokanovića, na štandu „Lagune”, dobio je, sa posvetom, Jokanovićevu knjigu „Krugovi moći”, a potom ostao u razgovoru sa piscem Miroslavom Josićem Višnjićem. Na štandu „Klija” Tadić se odlučio za knjigu „Evropa posle Rima” Džulije Smit, a na štandu Udruženja srpskih izdavača za „Kafanske bisere” Jaše Grobarova.

– Imao sam malo vremena da obiđem sajam, ali mi je jedan čovek rekao: „Ipak se izdaje”, što je jedan važan utisak. Sreo sam dvoje kolega sa studija, pitali su me da li čitam psihološku literaturu, odgovorio sam – više ne. Nemam toliko vremena za lepu literaturu, ali čitam istoriografiju i politikologiju. Za ćerke sam kupio knjigu na štandu Kreativnog centra, a ponosan sam na majku koja je u 82. godini objavila još jednu knjigu – rekao je Tadić novinarima.

Upitan kada možemo očekivati njegovu knjigu, predsednik je odgovorio da ima obaveze oko gradnje mostova i rešavanja pitanja Kosova i Metohije, regionalnog pomirenja i ulaska u EU, pitanja oko energetske infrastrukture i smirivanja strasti u srpskom političkom životu.

– Kad to završim, sešću da pišem. Iako je to dobra građa za knjigu, plašim se nekada te građe.

Povodom 50 godina od dodeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću, Tadić je rekao da je Andrić svojim zapisima o diplomatiji učinio blagodet za sve one koji se u Srbiji bave tim poslom.

– Mislim da Srbija Andriću duguje ne samo zadužbinu, već i jedan institut. Na taj način bismo napravili živi spomenik knjigama, knjižarstvu i izdavaštvu, i mladim ljudima omogućili da se detaljnije upoznaju sa njegovim delom.

M. S.

objavljeno: 24.10.2011.
Pogledaj vesti o: Sajam knjiga

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.