Tadić i Dodik: Povećati ulaganja u energetiku

Izvor: Blic, 25.Feb.2011, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Dodik: Povećati ulaganja u energetiku

BEOGRAD - Predsednici Srbije i Republike Srpske (RS) Boris Tadić i Milorad Dodik ocenili su danas u Beogradu da je saradnja dve strane dobra ali da je potrebno povećati ulaganja u energetiku i obrazovanje.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Vladi Srbije nakon sastanka Veća za saradnju Srbije i RS, da bi dve strane trebalo više da koriste potencijale reke Drine za proizvodnju struje.

On je kazao da Srbija i RS moraju da povećaju ulaganja u obrazovanje građana kako bi njihove privrede bile konkurentnije u svetu.

"Nivo investicija sa jedne i druge strane je povećan, što je rezultiralo i otvaranjem radnih mesta", rekao je Tadić i podsetio da su specijalne veze Srbije i RS utemeljene Dejtonskim sporazumom.

Tadić je ponovio da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i integritet Bosne i Hercegovine. Predsednik Srbije je rekao i da je na sastanku sa predsednikom i premijerom Republike Srpske razgovarano o izgradnji još dva mosta preko Drine, kao i izgradnji puteva.

"Prošle godine je završena modernizacija mosta na Rači", rekao je on i dodao da je razgovarano i o izgradnji puta Pojate-Preljina-Višegrad, kao i izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj-Bijeljina.

Tadić je rekao i da su predstavnici Srbije i RS "konstatovale" da se nedovoljno koriste potencijali reke Drine u oblasti energetike, kao i da su za te svrhe obema stranama potrebne i međunarodne investicije.

"Govorili smo i o saradnji u domenu poljoprivrede, konstatovali da imamo pozitivne trendove kada je u pitanju rast bruto društvenog proizvoda, i viši novo pokrivenosti uvoza izvozom", rekao je Tadići i dodao da je zbog povećanja cena hrane potrebno napraviti godišnje bilanse proizvodnje.

"Srbija i Republika Srpska nastavljaju saradnju zajedničkim sednicama vlada", rekao je Tadić i podsetio da se te sednice održavaju dva puta godišnje.

U Vladi Srbije danas je održana četvrta sednica Veća za saradnju Srbije i Republike Srpske, na kojoj je razgovarano o ekonomskoj saradnji i političkoj situaciji. Sednici su prisustvovali predsednici Srbije i Republike Srpske, Boris Tadić i Milorad Dodik, premijeri Mirko Cvetković i Aleksandar Džombić i ministri dveju vlada.

Dodik: Srbija za pet godina uložila 700 miliona evra u RS

Odnosi Beograda i Banjaluke nikada nisu bili bolji, a Srbija i RS danas su najznačajniji privredni i ekonomski partneri, ocenio je danas Dodik.

On je naveo da je Srbija u prethodnih pet godina uložila oko 700 miliona evra u RS, čime je poboljšana ekonomska situacija, otvoren veliki broj radnih mesta u tom entitetu, a privreda Srbije dobila predznak regionalne.

Generacija političara koji sada vode Srbiju i RS najbolje radi na jačanju privrede i povezivanju privrednih subjekata, kao i na realizaciji Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, konstatovao je Dodik.

On je rekao da želi da podstakne sve subjekte sa obe strane Drine da zajedno rade na projektima koji će doprineti regionalnom jačanju privrednih subjekata.

"Saradnja nikad bolja"

Predsednik RS rekao je da je na današnjem sastanku Veća konstatovano da saradnja u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između dve republike nikada nije bila bolja, niti je imala više sadržaja, onih koji su realizovani i onih koji su planirani.

"U narednom periodu želimo da poradimo na realizaciji projekata koji će se harmonizovati i u pogledu zakonodavstva, da izjednačimo uslove poslovanja u RS i Srbiji i na taj način damo najveći mogući doprinos onome što se zove evropske integracije i Srbije i RS", rekao je Dodik.

On je naveo da zajednički globalni projekti mogu samo zajedno da se realizuju, te istakao da su RS i Srbija najznačajniji ekonomski i privredni partneri.

Povezane vesti: Dodik zahteva da se Incko ne meša u pitanja državne imovine Dodik: Nemam ništa protiv dejtonske BiH Dodik: RS spremna za formiranje vlasti u BiH Tadić: Ekonomska situacija neće biti bolja nego 2010. U Srbiji i BiH uhapšeni članovi auto mafije, među njima i policajac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.