Tadić: Znanje je ključ konkurentnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2011, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Znanje je ključ konkurentnosti

BEOGRAD -

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da niko ne zna kako će se svet u budućnosti razvijati, ali da će znanje sve više biti ključni činilac za postizanje više konkurentnosti u ekonomijama i privredama.

"Moramo i više da ulažemo u obrazovanje. Svi nivoi obrazovanja od predškolskog do visokog obrazovanja treba da ponude nove takmičare, koji će moći da izdrže pritisak te internacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << utakmice", rekao je Tadić na Prvom forumu studenata i privrednika Srbije 2011.

Tadić je naglasio da je veoma važno preispitati i unutrašnje resurse i u tom kontekstu se složio da su glavni resursi Srbije voda, energija i poljoprivredno i šumsko zemljište.

"Ali veoma nedostajući resurs jeste stanovništvo. Srbija u prošlosti nije bila društvo koje je integrisalo druge narode, već ih je odbijala. Srbija, međutim, ne može da se razvija ako ne deluje integrativno prema narodima u okruženju. Nedostatak stanovništva, to je naš najveći hronični problem na koji nemamo odgovor", rekao je Tadić.

Kako je naglasio, za obezbeđivanje daljeg razvoja veoma je bitno uspostavljanje veze sa našim ljudima koji rade u institutima i univerzitetima u svetu.

"I nepostojanje takve veze predstavlja neiskorišćeni resurs", rekao Tadić.

On je pomenuo i apsurd koji postoji u Srbiji, a to je da je s jedne strane evidentna nezaposlenost, a sa druge strane ima kompanija koje, iako nude prilično visoku platu, ne mogu da pronađu, na primer rudare.

Dodao je i primer - da u Portugaliji inženjeri imaju platu 900 evra, da je to uglavnom prosečna plata i u Italiji, i da samo retki imaju platu od više hiljada evra.

Prema njegovim rečima u Srbiji postoji iluzija da u EU ljudi žive nekakvim rajskim životom, ali da to nije tačno.

"Svet je u velikom problemu, a mi treba da se prilagođavamo takvim okolnostima. Ako neracionalno budemo koristili naše resurse, zaostajaćemo", poručio je Tadić.

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) organizuje danas "Forum studenata i privrednika Srbije 2011", a u panel diskusiji o reformi sistema obrazovanja učestvovaće i ministar Žarko Obradović.

Kako je saopštio organizator, u diskusiji sa studentima učestvovaće i generalni direktor "Telekoma Srbija" Branko Radujko i predsednik Srpske asocijacije menadžera Bojan Radun.

Cilj projekata je da okupi predstavnike privrede, akademske zajednice, civilnog sektora, države i studenata kako bi se, kako je navedeno, utvrdila potrebna znanja, veštine i kompetencije neophodne za pojedinca, za njegovo osposobljavanje da zaposli sebe i druge.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.