Tadić: Svako ko želi ima pravo da govori crnogorskim jezikom

Izvor: Blic, 24.Sep.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Svako ko želi ima pravo da govori crnogorskim jezikom

Predsednik Boris Tadić rekao je da građani Srbije koji se izjašnjavaju kao Crnogorci imaju pravo da govore crnogorskim jezikom i da ga uče u školama.

"Svako ko želi da govori crnogorskim jezikom ima na to puno pravo. Svako ko se oseća Crnogorcem, može da koristi pravo govora na svom jeziku i da ga naziva po imenu svog naroda", rekao je Tadić nakon susreta sa crnogorskim kolegom Filipom Vujanovićem na marginama 65. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je dodao da je pravo ljudi da govore maternjim jezikom zagarantovano i poveljom UN, i da je to ljudsko pravo koje je vezano za evropske standarde.

"Što se tiče Srbije, svi koji govore crnogorskim jezikom imaju pravo da uče taj jezik, i da ga upotrebljavaju", rekao je Tadić.

Vujanović je naglasio da je sa predsednikom Srbije razgovarao o konkretnim projektima.

"Podržavamo i ohrabrujemo sve ono što su zajednički ekonomski projekti, bitni za komunikaciju i interese građana i naše dve države", istakao je Vujanović.

On se sastao i sa makedonskim kolegom Đorđom Ivanovim, koji je najavio zvaničnu posetu Crnoj Gori u novembru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.